Arany nélkül zártak vívónőink

2008.08.16. 11:55 Módosítva: 2015.05.21. 04:54
Hiába nyert az utolsó asszóban 14-2-re Mohamed Aida, a női tőrcsapat kikapott az elődöntőben kikapott. Egy diszkoszvetőnk döntős, a többi atlétánk kiesett. Michael Phelps beállította Mark Spitz csúcsát, kikapott vízilabdában az Európa- és a világbajnok, Kásásék rettentően játszva is nyertek. A bokszoló Kalucza is már az első meccsén kiesett. Evezőseink a C-döntőt sem tudták megnyerni.

A férfi párbajtőrözőkkel szemben a női tőrcsapat legalább az elődöntőbe bejutott. A Mohamed Aida, Knapek Edina és Varga Gabriella alkotta csapat a négy közé jutásért vívott meccsen 35-31-re legyőzte Németországot, és a négy között a lengyeleket nagy meglepetésre kiverő, esélytelennek tartott Egyesült Államokkal vívtak. Sajnos az amerikaiak folytatták a meglepetéssorozatot: noha az utolsó asszót Mohamed Aida fantasztikus vívással 14-2-re nyerte, addigra már akkora hátrányt szedtünk össze, hogy ez is a szépítésre volt elég, 35-33-ra kikaptunk. Délután az olaszokkal vívhatunk bronzmeccset.

Sajnos a dobóatlétáink sem a várakozásoknak megfelelően szerepeltek. Három diszkoszvetőnkből csak egy, Fazekas Róbert jutott a döntőbe, de ő is csak a 11. helyen. Kiesett viszont Máté Gábor, akinek az eredménye csak 4 centivel maradt el a döntős helytől, valamint Kővágó Zoltán, aki viszont nagyon gyengén dobott, és csak a 21. lett. Nem lesz ott a döntőben 400 méteren Petráhn Barbara, valamint a rúdugró Molnár Krisztina sem.

Több komoly éremesélyes atléta is kiesett szombat hajnalban. Nem jutott elődöntőbe a kétszeres világbajnok Felix Sanchez 400 gáton, valamint a még hétpróbában olimpiai bajnok, időközben számot váltó svéd Carolina Klüft hármasugrásban.

El sem indulhat a versenyen a bolgár középtávfutó Daniela Jordanova, az Eb-bronzérmes atlétának még júniusban lett pozitív a doppingtesztje, ezért kizárták a pekingi játékokról. Újabb észak-koreai sportlövő is fennakadt az ellenőrzésen, a pisztolyos Kim Hjun Vun szervezetében találtak tiltott szert.

Miután a C döntőben is csak második helyen ért célba, mindössze a 14. helyet szerezte meg Hirling, Varga evezőspáros. A 2005-ben világbajnok, a játékok előtt éremesélyesnek tartott, de legalább pontszerző helyre várt magyarokat most a japán egység előzte meg.

Folytatódott az ökölvívóink kiábrándító olimpiai szereplése is. Az 51 kilós Kalucza Norbert is kikapott első meccsén - a fiatal öklözőre kétszer is rászámoltak, végül 14-6-ra kapott ki -, így ő is nyeretlenül esett ki. Egyetlen bokszolónk, a 81 kilós Szellő Imre van még versenyben azzal, hogy megnyerte nyitómeccsét.

Bár nagyon nehezen ment a férfi vízilabdázóink ausztrálok elleni meccse - az első negyedben 4-4 volt az állás, a harmadikat és a negyediket el is vesztettük -, végül Kásásék éppen csak, 13-12-re nyertek. Ezzel át is vették a csoportjukban a vezetést, miután az eddig jobb gólaránnyal élen álló, Európa-bajnok Montenegró ugyanis 12-6-ra kikapott a győzelmével második helyre fellépő spanyoloktól.

Az uszodában egyébként is rossz napjuk volt a délszlávoknak. A szerb Milorad Csavics előtt egyetlen századmásodperccel csapott célba 100 pillangón az immár hétszeres pekingi bajnok, Mark Spitz csúcsát beállító Michael Phelps. Kínos kudarc érte a világbajnok horvát vízilabdázókat, akik váratlan 7-5-ös vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól, így abban a csoportban már nincs veretlen - nálunk ugye Kásásék még azok.