Blogok

Kuba behúzta az első győzelmét

2008. augusztus 13., 17:30 Módosítva: 2015.05.21 05:04
Kuba átugrott Japánon
Kuba átugrott Japánon

Ahogy az várható volt Kuba megnyerte első mérkőzését a pekingi baseball tornán. Hiába vetette be Japán az összes elérhető sztárját nem sikerült a bravúr, a legcsalódottabb talán Yu Darvish lehetett, akit már Daisuke Matzusaka utódjának is kineveztek, hiszen nem úgy jött neki össze a dobás, mint azt gondolta. 4 inning alatt teljesen szétütötték a kubaiak, le is kellett cserélni.

A japánok támadásban ugyan annyi biztos ütést hoztak össze, mint ellenfelük, a különbség az volt, hogy extra találatból (dupla, tripla, home run) mindössze csak egyet értek el, ezzel szemben Kuba 3 kétbázisost és egy hárombázisost is összehozott. A legjobb kubai támadó Alfredo Despaigne volt, aki négyből háromszor volt eredményes és 3RBI-t (beütött pontok) ért el. A japán csapatból Munenori Kawasaki emelhető ki 3/3-al, két befutott ponttal.

Azért még nem szálltak el a Japánok
Azért még nem szálltak el a Japánok

Érdekesség még, hogy Kuba 3 inningel a vége előtt csatába küldte a hatalmas Pedro Luis Lazot, aki természetesen nem engedett pontot a Japánoknak.

A vége 4:2 Kubának.

Lassan tisztul a kép

2008. augusztus 13., 17:26 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Nagy meglepetés az előző fordulóban nem borzolta a kedélyeket, a világranglista első három helyezettje ott van a nyolc között. Nadal nagyon könnyedén ment tovább, Federer és Djokovics kicsit izzadt, előbbi a második, utóbbi az első szettben.

Tovább

Szávayék hamar letudták az olimpiát

2008. augusztus 13., 17:16 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Lehet, hogy közhely, de jó szerva nélkül a mai teniszben nem lehet eredményt elérni, csapnivalóval pedig csak kikapni lehet. Ha pedig a fejekben sincs rend, nincs értelme az egésznek.

Tovább

Szenzációs meglepetés a baseball tornán!

2008. augusztus 13., 16:04 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Most lett volna jó nagy összegben fogadni a koreai sikerre, hiszen az előzetes várakozásokhoz mérten hatalmas meglepetés született.

Amerika kezdett jobban az első menetben 1:0-ás előnyre tettek szert, amire Korea a második menet alján 2 ponttal válaszolt Daeho Lee 2 pontos hazafutásával. A harmadik menet végén újabb koreai pont, 1:3 utána egy pont nélküli inning. Az 5 elején egyenlítettek az amerikaiak 2 pontot szerezve, ám mire megnyugodhattak volna jött a feketeleves, az inning második felében 3 pontot tudott összeütni Korea, ezzel 3:6-ra módosítva az eredményt.

Tovább

Megvan az első vívóérem

2008. augusztus 13., 15:44 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Mincza végül leiskolázta kínai ellenfelét, de öröm helyett inkább a bíráskodáson dühöngünk.

Tovább

Dara Eszter, a tökös leány

2008. augusztus 13., 14:59 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Az olimpia eddigi leglelkesítőbb úszójelentét új kedvencem, Dara Eszter szolgáltatta a 4X200-as női gyorsváltó előfutamában. Harmadik váltótagként beugrott a vízbe a mezőny közepén, aztán úgy kezdett úszni, mintha cápák üldöznék, nem pedig ausztrál, brit és amerikai nagymenők. Mire az ember kettőt pislantott, már a magyarok vezettek. Három pislantás, és egy egész testhosszal. Négy, és másféllel. Majd kipukkad, mondta volna egy savanyú drukker, de én nem voltam savanyú, hanem lelkesen rezegtem. Meg is lett az eredménye: Darát ugyan utolérték, de a negyedik Jakabos annyira belelkesedett a bátor kolléganőn, hogy a váltó országos csúccsal bejutott a döntőbe.

Japán győzelem az ázsiai rangadón

2008. augusztus 13., 13:15 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Végig kiegyenlített küzdelemben győzte le Japán válogatottja Tajvan legjobbjait a softball torna második fordulójában. A harmadik játékrészig nem született pont, majd a negyedik inning tetején Mabuchi Satoko egy szóló home runt eresztett meg. Az 5. inning tetjén egy igazi japános akcióból szereztek még egy pontot, Fujimoto Motoko egy szép ütéssel kijutott az egyes bázisra, majd az őt követő két csapattársa feláldozta magát azért, hogy Motoko a hármasig juthasson. (Olyanokat ütöttek, hogy őket kelljen kiejteni miközben társuk tud haladni egy bázist.) Két kiesőnél némi szerencse is kellett ahhoz, hogy Yamada Eri ütéséből Fujimoto befuthasson.

Tajvan erejéből egy pontra futotta, a 7. játékrész végén és ha kicsit jobban figyelnek, akkor talán több is lehetett volna. Tung Yun-Chi ütéséből megszületett a szépítő pont, ám a bázisok közötti haladás közben végül is kiesett Tung.

Háromból semmi, nem jó ez

2008. augusztus 13., 12:21 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Ha ez így megy tovább, minden bokszolónkat megverik gondolkodás nélkül. Bedák Pál is kiesett, szegény, nem is akárhogy, hanem hajszállal. Annyi a változás történt, hogy most már nemcsak a sportolók és a kapitány bírózik, hanem a szövetség elnöke is.

Tovább

Szenzációs interjú az amerikai olimpikonok doppingkereskedőjével

2008. augusztus 13., 12:20 Módosítva: 2015.05.21 05:04
2

Az utóbbi hónapok legérdekesebb cikke jelent meg a zona.hu-n, egy interjú a mexikói Ángel Herediával, a leghíresebb amerikai sportolók doppingszálltó-tanácsadójával. A két éves bújkálás után elkapott dealer, aki a szakmában elvárhatónál sokkal jobban ért a szerek hatásmechanizmusához, egészen dermesztő dolgokat mesél el. Az alap, hogy minden, MINDEN élsportoló doppingol, az úszók és az atléták különösen. De az is kiderül, hogy Herediának van vagy 20 olyan szere, amit a tesztek nem mutatnak ki, aztán elmeséli, hogy miért művészet a teljestményfokozás és hogy milyen koktéllal szúrta a férje Marion Jonest.

Kovács Kati két órát alszik délutánonként

2008. augusztus 13., 11:19 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Kovács Kati a kajak.hu-n üzent rajongóinak Pekingből, a kajakkirálynő úgy tűnik jól van, bár hiányolja, hogy nem látja a napot, mivel napelemmel működik. A szmogos levegő egyébként nem zavarja, csak néha nehezebb a légzés, amihez a magas páratartalom is hozzájárul. Azért örül neki, hogy az elmúlt 1-2 napban jelentősen csökkent a hőmérséklet, és csak 22-28 fok van.

A pekingi körülményekkel amúgy elégedett, és mint szavaiból kiderült, nem is az olimpiai faluban laknak, ahonnan legalább 45 percet kell utazni a Sunji Evezős- és Kajakközpontba, hanem egy, a pályától öt percre lévő szállodában. Azért ellátogattak az olimpiai faluba is. „Rengeteg ember és nagy nyüzsgés. Nem tudom mennyire lehet ilyen pörgésben pihenni és koncentrálni a nagy versenyre.”

Az átállással még gondjai vannak, éjfélig, egyig is virraszt, reggel pedig úgy érzi magát, mint akit agyonvertek. Délután azért pótolja a kimaradt pihenést, minden nap 2-2,5 órát alszik. Az edzések körülményeiről is jókat mondott, a vízen nincs nagy káosz, bár a több nemzet sportolói, így a németek és a svédek még nem érkeztek meg.

A tékozló Gyurta és a jófiú Cseh lázba hozza a közönséget

2008. augusztus 13., 11:15 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Ami nem megy az unalmas Phelps-nek, az sikerült az olimpia eddigi két magyar sikerúszójának. Cseh és Gyurta képesek voltak gyorsan felfogható, a közönség számára azonosulási lehetőséget kínáló figuraként megjelenni. Ahogy mondjuk Havas Henrik a nagyképű pöcs, Liptai Claudia meg a buta, de aranyos csöcsbajnok szerepét adják a nyilvánosság előtt (teljesen függetlenül attól, hogy a magánéletben milyen emberek), úgy Cseh az összeszorított szájjal küzdő komoly fiú, Gyurta pedig a bohém, de tehetséges világfi jelmezében jelenik meg előttünk.

Tovább

A két böjti napról

2008. augusztus 13., 11:13 Módosítva: 2015.05.21 05:04

A női tőrözőktől csodát vártunk, végül csak a várhatót hozták. A kard egyértelmű csalódás. Vagy a világ legnagyobb csalása?

Tovább

Két böjti nap után újra éremesély

2008. augusztus 13., 11:09 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Mincza Ildikó Duplitzer elleni magabiztos vívásával bejutott a legjobb négy közé női párbajtőrben. Harmadik asszójára már formába lendült, pedig a 32-es táblán még szörnyen kezdett. A kvázi ismeretlen, hongkongi Jeung az utolsó három perc előtt még magabiztosan vezetett ellene, Mincza pedig nem találta a ritmust. Végül átvette a vezetést, és Jeung támadásban már nagyon gyenge volt, így végeredményben könnyednek tűnő győzelemmel jutott tovább. A másik magyar, Szász ekkor még nagyon magabiztos vívással ment tovább. Az orosz Sutova ellen sem vívott rosszul, de 11:11-nél elcsúszott a pengéje hegye, az orosz pedig egy tus előnynél elkezdte pörgetni az asszót és gyorsan bedarálta Szászt. Pech. Mincza a kanadia Schalm ellen még döcögősen vívott, szerencsére a legjobbkor, az utolsó percekben kapta össze magát. És Duplitzer ellen már ezt a formáját mutatta, ami reméljük, immár az elődöntőben is kitart.

Az Ausztálok elgázolták Dél-Afrikát (csoportmeccsek 2.

2008. augusztus 13., 11:09 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Az Aussik eddig két mérkőzésből kettőt nyertek, ráadásul most még nagyobb különbséggel, mint két nappal ezelőtt. A szenvedő fél ezúttal a Dél-afrikai Köztársaság csapata, akiknek nem kevesebb mint 10 gólt rámoltak be 0 ellenében Dwyerék. Nem öröm tíz gólt kapni nagypályán, annyi szent, ezt mi magyarok is tudjuk 2002-ből, amikor a sydney-i olimpián részt vevő lengyel válogatottól a poznani EB-n kaptunk ilyen "csomagot", de legalább mi kétszer tudtunk válaszolni...

A másik mérkőzésen Dél-Korea 0-2-es hátrányból kapaszkodott vissza, hogy végül 5-2 arányban hozza a kötelezőt a házigazda kínaiak ellen. A mérkőzések színvonalát, és a taktikai fegyelmet dícséri, hogy nem először látunk ezen az olimpián olyan mérkőzést melyen több gólos hátrányból fordít a későbbi győztes!

Tovább

Nem azért utálom Michael Phelps-t, mert doppingol

2008. augusztus 13., 10:49 Módosítva: 2015.05.21 05:04

Tőlem lehet nagy álla, főleg, hogy Cseh Lászlónak is szép nagy álla van. Hanem azért utálom, mert aki mindent megnyer, annak szakmai és morális kötelessége szórakoztató figurának lenni. Phelps akarta mániákusan az összehasonlítást, még önmegalázó pinabajszot is növetszett az olimpia előtt, hát tessék: Mark Spitzben senkit se zavart, hogy unalmassá teszi a dolog versenyrészét, és elviszi az összes aranyérmet, mert Spitz dögösen kinéző, szexbajszos zsidó playboy volt, aki a kaliforniai medencepartik és a mondén New York-i kokaindiszkók világát egyszerre tudta hozni.

Tovább

Kanada simán verte Kínát

2008. augusztus 13., 10:39 Módosítva: 2015.05.21 05:04
r2476434858

A pekingi olimpia baseball versenyének második mérkőzésén Kanada és Kína válogatottja találkozott egymással. Ahogy várható is volt, a kanadaiak simán behúzták a győzelmet 10:0 arányban, melyhez csak 8 inningre volt szükségük, mivel 10 pontos különbségnél életbe lépett a leléptetési szabály. Bár a 10 pontos különbség elég nagynak mondható, azért a kínaiak is jelezték, hogy ott vannak a pályán. Érvényes ütésekben alig maradtak el a kanadaiaktól, de valahogy a kint lévő futók beütése nem sikerült. A mérkőzésen Kanada 2 hazafutást és 1 triplát (hárombázisos ütést) ért el. A mérkőzés befejező dobója a veterán Rheal Cormier volt, aki 41 évesen is a válogatott rendelkezésére állt. Cormier az MLB-ben játszott 1991-től 2007-ig, összesen több, mint 1200 inninget dobott ezen idő alatt.

Rossz játékkal döntetlen

2008. augusztus 13., 09:40 Módosítva: 2015.05.21 05:10

Huh, izgalmas meccsen vagyunk túl. Rég izgultam női meccsen ennyire. Lányaink csoport döntőt játszottak az ausztrál válogatottal. Tudtuk előre, hogy nem lesz könnyű menet. Hogy kicsit több lesz a kapkodás. Én a szövetségi kapitányra fogom. Végre sikerült megtalálni a jó embert a csapat élére. Most érzem először, hogy a magyar női válogatott is esélyes lehet az olimpiai dobogóra.

Tovább

Szlovákia lehagyott minket

2008. augusztus 13., 09:38 Módosítva: 2015.05.21 05:10

A harmadik napon jó sok érmet szereztek a posztkommunisták, de aranyat csak egyet.

Tovább

Softball torna második nap

2008. augusztus 13., 08:06 Módosítva: 2015.05.21 05:10

A mai napon eddig két mérkőzés ért véget az olimpiai softball tornán. Elsőként Kína és Venezuela legjobbjai néztek farkasszemet egymással, ahol a papírforma kínai sikert jelzett előre. Nem is okoztak meglepetést, 7:1-el intézték el a tegnap 11:0-ra elpáholt venezuelai válogatottat. A kínai győzelem egyik alapja Yanhong Yu volt, aki 4 próbálkozásából 3-szor ért el érvényes találatot, ebből egy home run is a neve mellé került. A venezuelai pontot Yurubi Alicart hozta Zuleyma Cirimele akciójából.

Tovább

Tajvan-Hollandia mérkőzéssel kezdőd

2008. augusztus 13., 08:04 Módosítva: 2015.05.21 05:10

Szerzett pont nélkül zárta első mérkőzését az olimpiai baseball torna első fordulójában Hollandia csapata. Wei-Yin Chen tajvani dobó 7 inning alatt mindössze 3 ütést engedélyezett a hollandoknak, ellenben 7-szer tudta mattolni az ellene próbálkozókat (strike out). A tajvaniak viszont nagyon elkapták a hollandok kezdő dobóját, akit 3 inning után le is hozott a szövetségi kapitány. A végeredmény 5:0 Tajvan javára.

Full kontakt baseballban
Full kontakt baseballban

A nap mérkőzése: Hollandia - Korea 3:2 (2:1)

2008. augusztus 13., 00:06 Módosítva: 2015.05.21 05:10

A mai napon volt eddig a legnehezebb kiválasztani a nap meccsét, hiszen a britek 0-2-ről egyenlítettek az esélyesebb Argentína ellen, a németek pedig szintén hátrányból fordítva, az utolsó előtti percben lőtt góllal verték Új-Zélandot. Mindkét mérkőzésben volt valami különleges, de a mai nap legjobb összecsapása színvonalát tekintve mindenképpen a világranglista vezető holland és a mindössze 10. helyen szerénykedő koreai válogatott találkozója volt.

Tovább

Nadal nagyon megverte Hewittot

2008. augusztus 12., 20:35 Módosítva: 2015.05.21 05:11

Federer is továbbjutott. A nőknél a két Williams is menetel, Serena csak két gémet veszített, viszont kiesett újabb három kiemelt. Szávay és Arn szerda reggel lép pályára.

Tovább

Peking utolsó mohikánjai

2008. augusztus 12., 18:24 Módosítva: 2015.05.21 05:12

A nyári olimpiai játékokon 1912 óta bemutató jelleggel, 1992-től pedig teljes jogú versenyszámként szereplő baseball utolsó felvonása kezdődik augusztus 13-án Pekingben, a sportág - és női változata, a softball - az idei évtől ugyanis lekerül az olimpiák programjáról. Bár a Nemzetközi Baseball Szövetség (IBAF) nemrég megválasztott amerikai elnöke, Dr. Harvey Schiller mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazánkban kétes népszerűségnek örvendő baseballütők 2016-tól ismét főszerephez jussanak, jelenleg úgy fest, hogy hattyúdalukat játsszák a három különböző földrészről Kínába érkezett labdajátékosok.

Tovább

A nap végére maradt a csemege

2008. augusztus 12., 16:00 Módosítva: 2015.05.21 05:11
Yukiko Ueno, a japánok győztes dobója, akció közben
Yukiko Ueno, a japánok győztes dobója, akció közben

Igazi softball csemege maradt a mai nap végére, az athéni ezüstérmes Ausztrália az athéni bronzérmes Japán csapatával mérkőzött meg. A két csapat nagyon gyorsan a tettek mezejére lépett, hiszen a második játékrész végére már ki is alakult a 4:3-as végeredmény. Az első inningben csak a Japánok szereztek pontot, mindjárt 3-at is, Satoko Mabuchi 3 pontos hazafutásával. A második tetején az auszik rázták meg a home run fát, le is pottyant nekik kettő, Natalie Titcume 2 pontért, míg Jodie Bowering 1 pontért juttatta a nézők közé a labdát. 3:3-nál jöhettek a Japánok, akiknél az első ütő Megu Hiroshe egy triplával indított, majd az ausztrálok hibáját kihasználva pontot is szerzett.

Innentől roló le, senki sehova, 5 inningig 0:0 és mivel a 7. tetején sem tudtak pontot szerezni az Ausztrálok véget is ért a mérkőzés. Érdekesség az előző meccsekhez képest, hogy a japán dobó Yukiko Ueno végig dobta mind a 7 inninget.

Mindig mindenki követ mindenkit

2008. augusztus 12., 14:49 Módosítva: 2015.05.21 05:11

Nem véletlenül tanácsolják az olimpián, hogy az összes lehetőséget meg kell ragadni az ismerkedésre. A médiafalu liftjében bátortalanul kérdeztem, melyik busszal kell menni a megnyitóra, és azonnal választ kaptam, és a kolléga csak annyit mondott: kövessem. "Ebben az országban, úgyis mindenki mindenkit követ" - mondta. A honnan jött kérdésre azt felelte, Moszkvából, el kellett hinni, pontosan tudja, miről beszél. "Aki mosolyog, barátkozik, attól tarts a legjobban" - adta a figyelmeztetést. A búcsúzás előtt megbeszéltük, ez Vlagyimir tizenharmadik olimpiája, volt már Pesten, és tetszett neki, Grúziáról nem akart beszélni.

Csúnyán felsült az új Egerszegi Krisztina

2008. augusztus 12., 14:47 Módosítva: 2015.05.21 05:11

Bár a korábbi posztban Cseh Lászlót egérkéztem, a sportsajtó favoritja erre a szerepre - mármint hogy egy kevéssé ismert kiscsaj majd jól megleckézteti a híres és szekrényvállú úszónőket - Kovács Emese volt. A szaksajtó és az edzők egyöntetű véleménye volt az olimpia előtt, hogy feltétlenül döntős lehet, ott viszont bármi megtörténhet, mert a mezőny ebben a számban iszonyú tömör, vagyis egy jól elkapott futam és egy jó benyúlás bármit is érhet.

Tovább

Kínai győzelem a softball torna 3. mérkőzésén

2008. augusztus 12., 13:33 Módosítva: 2015.05.21 05:11

Kína 10-2 arányban verte Hollandia legjobbjait a softball torna 3. mérkőzésén, és bár a 8 pontos különbség sima győzelmet jelent, azért Hollandia nem adta magát könnyen. A 4. játékrészig ugyanis teljesen kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, 0-0-ra álltak a csapatok, majd az 5. tetején a kínaiak egy 5 pontos rohamot tudtak végigvinni, melyre a Hollandok csak 2 ponttal tudtak válaszolni. Innentől Kína már nem engedte újabb pontot szerezni ellenfelét, támadásban pedig a 6. tetején 1, majd a 7. tetején még 4 ponttal növelték saját befutásaik számát.

r2724884563

 

Tovább

Murray most éppen csalódást okozott

2008. augusztus 12., 12:56 Módosítva: 2015.05.21 05:11

 

Ki sem heverte még talán az augusztus eleji cincinnati tenisztorna fáradalmait Andy Murray, máris az olimpián volt jelenése, most mégis pihenhet kedvére.

Andy Murraytenisz

 

Tovább

Athénban is utálják az olimpiát.

2008. augusztus 12., 11:06 Módosítva: 2015.05.21 05:12

"Egy fotót szeretnék mellékelni" - írja kedves levelezőnk, Akim, és valóban mellékel egy fotót.

"4 éve Athénban voltunk pár olimpiai eseményen és napközben a várost járva USA és olimpia ellenes tüntető anarchistákba botlottunk (épp akkor volt valami ütközet Irakban ez volt az apropó). Miután a rendőrség leápolta könnygázzal a megjelenteket és kiürült az utca, ahol felvonultak a demonstrálók, ezt a sebtiben elhelyezett falfirkát találtuk az egyik házfalon."
Köszönjük, Akim!

olympigs

Görögország - Magyarország 1

2008. augusztus 12., 11:05 Módosítva: 2015.05.21 05:12

Még szinte vége sincs a meccsnek, amikor megszólal a telefonom. Húgom az: „Láttad, hogy Rudolf kipontozódott?” Hehe, már az első meccsen én is széles mosollyal nyugtáztam a két Varga harmadik nevét: Varga Dániel Rudolf és Varga Dénes Andor. Nem lepődnék meg azon, ha kiderülne, hogy ők maguk kérvényezték azt, hogy kiírják a teljes nevüket a képernyőre. Ahogy őket ismerem…

Tovább