Magyarország második lett kajak-kenuban

2008.08.23. 12:35 Módosítva: 2008.08.23. 14:15
Kovács Katalin és Janics Natasa aranyérmes lett a kajakpárosok 500 méteres versenyszámában, Athén után Pekingben is simán nyertek. Kovács Katalinnak nem sikerült a győzelem egyesben, hajszállal a dobogóról is lecsúszott. A negyedik helyet szerezte meg a Kammerer-Kucsera kajakpáros is, egyesben Vereckei Ákos hatodik, Vajda Attila kilencedik lett szombaton.

A kajak-kenu versenyek döntőinek második napjára is jutott aranyérem a magyar válogatottnak, szombaton Kovács Katalin és Janics Natasa megvédte athéni olimpiai bajnoki címét a kajakpárosok 500 méteres futamában, fantasztikus versenyzéssel elsőként értek célba.

A rajt után még a német egység haladt az élen, de a táv felénél már Kovács és Janics átvette a vezetést. A lengyel páros az utolsó 200 méteren megközelítette a magyar egységet, de a célvonalon a Kovács-Janics duó haladt át először (1:41.308). Az ezüstérmet Beata Mikolajczyk és Aneta Konieczna szerezte meg (1:42.092), a harmadik helyen a francia egység, Marie Delattre és Anne-Laure Viard ért célba (1:42.128). Lecsúszott a dobogóról az aranyesélyes német páros, Fanny Fischer és Nicole Reinhardt.

Janicsot és Kovácsot nem lehet legyőzni

Janics Natasa harmadik, Kovács Katalin második olimpiai aranyérmét nyerte, miután Kovácsnak egyesben nem sikerült a győzelem, negyedik helyen ért célba. A kajakegyesek versenyét óriási meglepetésre az ukrán Inna Oszipenko-Radomszka nyerte. A Kovács legnagyobb ellenfeleinek számító 44 éves Josefa Idem és a német Katrin Wagner-Augustin állhatott még dobogóra.

Kovácsnak jól sikerült a rajt, a táv felénél az első helyen haladt, de szorosan követte őt a két szomszédos pályán versenyző olasz Idem, Wagner, illetve az ukrán versenyző. Az utolsó 200 méteren rendeződött át a sorrend, Oszipemko-Radomszka az élre tört (1:50.673), Idem a második lett (1:50.677), Wagner harmadik helyen ért célba (1:51.022). Kovács csak hajszállal csúszott le a dobogóról (1:51.139), négyük között zajlott a legnagyobb verseny.

Kovács Katalin most indult először egyesben olimpián, négy évvel ezelőtt Janics Natasa gyorsabb volt nála, ő szerezte meg az indulás jogát, neki sikerült a győzelem, így ő volt a szám címvédője.

1019kovacs
Kovács Katalin negyedik lett egyesben

Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor döntője a kajakpárosok 500 méteres számában nem indult egyszerűen, a verseny első rajtját visszahívták, ami ezen az olimpián csak ebben az egy futamban fordult elő. A második rajt sem sikerült tökéletesen a magyar egységnek, a táv felénél le voltak még maradva, utána elkezdtek feljönni, de az élen haladókat már nem tudták megközelíteni.

A spanyol páros, Saul Craviotto és Carlos Perez végig vezetett, az olimpiai címvédő német Ronald Rauhe és Tim Wieskotter a tőlük megszokott kiváló hajrával majdnem meg tudták őket verni, de végül minimális előnnyel a spanyol egység lett az olimpiai bajnok (1:28.736). Második helyen a német egység ért célba (1:28.827), harmadik a fehérorosz Roman Petrusenko és Vagyim Maknyov párosa (1:30.005) lett, Kammerer és Kucsera a negyedik helyet szerezte meg (1:30.285).

Vereckei Ákos a hatodik helyen ért célba a kajakegyesek 500 méteres döntőjében (1:38.318). A rendkívül erős mezőnyben Vereckei a táv felénél még a harmadik helyen evezett, de a sorrend az utolsó 200 méteren itt is átrendeződött.

Az olimpiai címvédő kanadai Adam Van Koeverden sokáig az élen haladt, a finisben azonban megelőzte az ausztrál Ken Wallace (1:37.252), aki az 1000 méteres számban már bronzérmet nyert egy nappal korábban. A kanadai versenyző a második helyen ért célba (1:37.630), hajszállal lemaradva lett harmadik a brit Tim Brabants (1:37.671), aki az ezren szerzett aranyérme mellé így egy bronzot is begyűjtött. Vereckei előtt végzett még a norvég világklasszis, Eirik Veraas Larsen és az orosz Anton Rijakov.

Vajda Attila a kenuegyesek 500 méteres döntőjében beragadt a rajtnál, és a táv rövidsége miatt már nem maradt esélye arra, hogy megszorongassa ellenfeleit és esetleg megduplázza győzelmeinek számát. Vajda ezt nem is várta magától, ez a gyengébbik száma, a pénteki aranyérem után az 500 méteres számban a kilencedik helyet szerezte meg (1:50.156).

Vajda Attila beragadt a rajtnál

A döntőt az orosz Makszim Opaljov nyerte (1:47.140), aki a táv felénél még ötödik volt, az utolsó 200 méteren azonban robbantott, és meggyőző fölénnyel, egy hajó előnnyel ért célba, ami óriási siker számára, hiszen Sydneyben ezüstérmes, Athénban bronzérmes volt ebben a számban. A második helyet a spanyol David Cal szerezte meg (1:48.397), aki Athénban ezren első lett, ötszázon második. Dobogóra állhatott az ukrán Jurij Cseban (1:48.766) is, aki Athéban ugyanebben a számban csak 15. tudott lenni. Az olimpia címvédő Andreas Dittmer nem jutott a döntőbe.

A kajak-kenu versenyek a szombati, 500 méteres távon rendezett döntőkkel véget értek, Magyarország a második helyen végzett Németország mögött az összesített éremtáblázatban. A mérlegünk tehát két arany, egy ezüst, egy bronz. Kovács Katalin és Janics Natasa nyert kajakpárosban, valamint Vajda Attila kenuegyesben 1000 méteren. A női kajaknégyes ezüstérmet szerzett, a Kozmann György és Kiss Tamás alkotta kenupáros pedig bronzérmet nyert 1000 méteren.