Peking: szomorú vasárnap

2008.08.10. 19:12 Módosítva: 2015.05.21. 05:20
Több sportolónk is esélyes volt éremre, akár aranyra is, de semmi nem sikerült. Legjobb férfi párbajtőrözőnk, Boczkó is csak a negyedik lett. A cselgáncsozó Ungvárit a bíró, a bokszoló Kátét egy középszerű ír intézte el. Hirling és Varga a reményfutamban folytathatja. Cseh László ezüstérme és Kis Gergő hatodik helye volt a nap jó híre, a többi úszónk döntőbe sem jutott, Kásásék döntetleneztek Montenegróval. Kínának hat aranya van, az oroszoknak egy sincs.

Három férfi párbajtőrözőnk is éremesélyesként kezdte az olimpiát, de a világbajnok Kulcsár már az első körben kiesett. Imre Géza a 16 között kapott ki, Boczkó Gábor viszont az elődöntőbe jutott. Azonban itt is, majd a bronzmeccsen is kikapott, utóbbiban hosszabbításban 8-7-re, így a negyedik helyen zárt.

Boczkón kívül két magyarnak sikerült pontot szereznie vasárnap: Cseh László a négyszázas vegyesben a világrekordot úszó Phelps mögött második helyen csapott a célba, Kis Gergő ugyanebben a számban hatodik lett (világrekord született a női 400 vegyesen és a férfi 4x100 gyorson is). Többi úszónknak a döntőbe jutás sem jött össze, pedig Kovács Norbert 200, Kapás Boglárka 400 gyorson egyéni csúcsot ért el. Úszóink a középdöntőben búcsúzó Dara Eszter (100 pillangó ) kivételével az első húszba sem kerültek be.

Nem sikerült tökéletesen a férfi vízilabdázók hajnali rajtja sem: Kásásék, noha a harmadik negyedben már 8-5-re is vezettek az Európa-bajnok Montenegró ellen, végül 10-10-es döntetlent játszottak, a meccs utolsó percében már a mieinknek kellett egyenlíteniük. A hajnali eseményekről bővebben >>

Nemcsak Boczkóékat, hanem a cselgáncsozók 66 kilós súlycsoportjában induló Ungvári Miklóst is éremesélyesnek tartottuk. A kecskeméti dzsúdzsós azonban hiába verte meg a háromszoros Európa-bajnok grúz Kedelasvilit is, a nyolcaddöntőben a tunéziai bíróval megerősített orosz Amil Gadanovot nem tudta legyőzni: döntetlen állásnál megintették, ezzel az orosz lett a győztes. Gadanov azonban a következő körben kiesett, így Ungvári helyezetlenül zárt; a meccs után a magyar szövetség elnöke egyértelműen bírói manipulációról beszélt, ám ezzel nem értünk sokat.

Csak magát okolhatja viszont kudarcáért Káté Gyula: a 64 kilós bokszoló már az első fordulóban simán, 9-5-re kikapott attól az ír Joyce-tól, akit az elmúlt két évben kétszer is könnyedén legyőzött. Csak harmadik lett, így reményfutamra kényszerült a 2005-ben világ-, tavaly Európa-bajnok Varga Tamás, Hirling Zsolt egység a könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében.

A csapatsportok közül a férfi vízilabda és kosárlabda küzdelmek elkezdődtek, a futballmeccsek folytatódtak, kisebb meglepetést talán csak a hollandok USA elleni 2-2-es döntetlenje jelentett - különösen úgy, hogy Hollandia a 93. percben egyenlített -, valamint az, hogy a kosárban címvédő Argentína kikapott Litvániától 79-75-re. Fociban jobbak voltak a dél-amerikaiak, a második meccsüket is megnyerték, ezúttal Ausztrália ellen, bár ismét csak egy góllal. A brazilok viszont fölényesen, 5-0-ra verték Új-Zélandot, Ronaldinho két gólt szerzett.

A tenisztorna az eső miatt később kezdődött, majd félbeszakadt, Szávay Ágnes várhatóan hétfőn mutatkozik be az olimpián az őt Wimbledonban megverő kínai Cseng ellen.

A nap érdekességei: a nyolc olimpiai aranyra hajtó Phelps 200 gyorson csak második lett az előfutamában. Súlyemelésben a férfiak 56 kilós versenyét egy 17 éves kínai nyerte új junior világcsúccsal. Súlyemelő a pekingi olimpia eddigi leghosszabb nevű bajnoka is: a nők 53 kilós versenyében a thaiföldi Prapawadee Jaroenrattanatarakoon végzett az élen.

Az olimpia első két napján 21 olimpiai és négy világrekordot döntöttek meg, emellett volt egy világrekord-beállítás és született két junior világcsúcs is. A szombati 7 után vasárnap 14 számban avattak bajnokot.

Az eddigi 21 aranyból 6-ot a kínaiak szereztek meg, így vezetik az éremtáblázatot (van még 2 ezüstjük is). A második helyen 3 arany- és 2 ezüstéremmel Dél-Korea áll, harmadik az Egyesült Államok 2 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel. Európa legjobbja Csehország két arannyal, az oroszoknak eddig 3 ezüst- és 1 bronzérem, a németeknek egyetlen bronzérem jött össze. Mi az egy ezüstünkkel holtversenyben a 17. helyen állunk.