Phelps kikapott, mégis nyert 100 pillangón

2008.08.27. 18:14
Szabályosan nyerte 7. aranyérmét a pekingi olimpián Michael Phelps, még akkor is, ha ellenfele, Milorad Csavics valószínűleg előbb nyúlt célba: nem csak a gyorsaság számít, az erő is.

Nyilvánosságra hozta Michael Phleps 7. pekingi aranyérmét jelentő férfi 100 méteres pillangóúszás célfotóit az időmérő Omega: a cég szerint a képek bizonyítják, valóban Phelps nyerte a versenyt.

Az amerikai a lehető legkisebb különbséggel, 1 századmásodperccel előzte meg a szerb Milorad Csavicsot, de a célba érést látva sokan csalást sejtettek. Egy külföldi honlap is indult, ami részletesen foglalkozott a versennyel, fotókat közölt pillanatról pillanatra.

Az Omega képeiről az ESPN amerikai televíziós csatorna honlapja szerint sem lehet eldönteni, ki nyerte a versenyt, ráadásul a két úszó nem szerepel egy képen.

Az óragyártó sokáig vonakodott nyilvánosságra hozni a felvételeket, de a FINA ráhatására a futam után egy héttel ez megtörtént.

A csalást feltételező honlap képei alapján elképzelhetetlen, hogy Phelps legyőzte Csavicsot, az ellentmondást az Omega-képviselő Silvio Chianese oldhatja föl.

”A mi sportunkban az számít, melyik versenyző állítja meg az órát az érintőfelület megnyomásával. Az úszásban nincs célfotó, mint a futásban, itt a lényeg, ki érint elsőként. Nincs célvonal, amit keresztezhetnének, az úszók megállnak” - mondta Chianese az AP hírügynökségnek, arra utalva, a képeken látható érintés pillanata számít. A lényeg: ”Három kilónyi erővel kell benyúlni, kevesebb nem lehet, mert akkor a hullámok is megállítanák az órát. Nem elég az ujjhegyeket a felületre tenni, meg is kell nyomni. A fényképeken tisztán látszik, Phelps keményen nyomul, míg Csavics csak érkezik a célba.”

Vagyis ebből nagyjából rekonstruálható, mi történt: a szem nem csal, Csavics ért elsőként célba, de ujjhegyei valószínűleg nem fejtettek ki akkora erőt, mint Phelps becsapó keze. Pontosabban Csavics ezredmásodpercekkel később érte el a 3 kilót, az amerikai viszont azonnal.

Chianese további szavai is ezt feltételezik: "A fotókat inkább csak a váltóknál használjuk, hogy eldöntsük, valaki hamarabb ugrott-e a vízbe a megengedettnél. Csak a kizárásokhoz vesszük elő, elsősorban az idő számít".

Kijelenthető, biztosan nem történt csalás, még akkor sem, ha az Omega Phelps személyes szponzora is. Csavics egyszerűen nem volt elég rutinos, erőteljes, vagy egyszerűen csak nem volt szerencséje, hiszen azt minden úszó gyerekkora óta tudja, hogy nem elég hozzáérni, valamennyire meg is kell nyomni az időmérő szerkezetet.

A szerbek ugyan megóvták a döntőt, de miután látták a fotókat és beszéltek a versenybírókkal, illetve az időmérőkkel, elfogadták az eredményt. "Csavicsnak és az edzőjének is elmagyaráztunk mindent rögtön a verseny után, megértették a helyzetet”.

Michael Phelps később nyolcszoros pekingi, 14-szeres olimpiai bajnok lett, teljes joggal.