Tyson Gay döntőbe sem jutott 100-on

2008.08.16. 14:50
A 100 méteres síkfutás döntőjét a legnagyobb esélyesnek tartott Tyson Gay nélkül rendezik meg szombat délután. Az amerikai kiesett, két jamaicai, Asafa Powell és Usain Bolt háziversenye lehet a finálé.

Szombaton magyar idő szerint délután fél ötkor rendezik a pekingi olimpián a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét, amely nagyobb érdeklődésre egyetlen atlétikai verseny sem tart számot.

A két előfutamra a kora délutáni órákban került sor, az elsőben a jelenlegi világcsúcstartó Usain Bolttal. A jamaicai futó idén június elsején javította meg két századdal honfitársa, Asafa Powell 9.74-es rekordját.

Futamában az utána következő leggyorsabb a bahamai Derrick Atkins, aki így is közel két tizeddel lassabb. Bolt mellesleg kijelentette, csak az aranyérem érdekli, noha soha nem nyert még jelentős világversenyt.

A másik futamban indult Powell és az amerikai Tyson Gay, akinek idei – egyben egyéni – legjobbja 9.77 volt. Az idei eredmények alapján Bolt, Gay, Powell volt az előzetes sorrend, és a szakértők egyetértettek abban, hogy az olimpiai bajnoki cím hármuk között dőlhet el.

Az ilyesfajta esélylatolgatás néha óriási borul, és pontosan így történt most is. Az első elődöntőt úgy nyerte meg Usain Bolt, hogy szinte meg sem erőltette magát, 9.85 mp-es eredményével határozott üzenetet küldött a többieknek. Mögötte Dix ért célba, továbbjutott még a trinidadi Burns és a jamaicai Frater. Kiesett a bahamai sprinter, Atkins, pedig őt is döntőbe várták.

A második elődöntőben az elsőnél is nagyobb meglepetés született. Az még hagyján, hogy Powell 9.91 mp-es eredményével megnyerte az elődöntőt és bejutott a döntőbe. Az azonban bombameglepetés, hogy Tyson Gay csak az ötödik helyen végzett 10.05-tel, így hiába tartották aranyesélyesnek, nem sikerült döntőbe jutnia sem.

Férfi 100 m síkfutás, a döntő résztvevői:

1. Usain Bolt (jamaikai) 9.85
2. Asafa Powell (jamaikai) 9.91
3. Richard Thompson (trinidadi) 9.93
4. Churandy Martina (Holland Antillák) 9.94
5. Walter Dix (amerikai) 9.95
6. Marc Burns (trinidadi) 9.97
7. Michael Frater (jamaikai) 10.01
8. Darvis Patton (amerikai) 10.03