Cáparuhás forradalom a pekingi olimpián

2008.08.18. 11:33 Módosítva: 2008.08.21. 10:49
A cáparuha, a speciális medence, Michael Phelps és Cseh László egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy sokáig emlékezhessünk a pekingi Vízkockában történtekre. Összegzésünkben számba vesszük a világcsúcsokat, a magyar érmeket és pontszerzéseket, Phelps elképesztő menetelését, a legeket és minden további érdekességet.

Miért van ennyi világcsúcs?

A februárban piacra dobott legújabb fejlesztésű úszódresszek (ismertebb nevükön cáparuhák) már az olimpia előtt is bizonyították teljesítményt fokozó szerepüket. Csak április közepéig 37 új világcsúcsot jegyeztek be az idén, ami hattal több, mint a tavalyi egész éves termés. Ezenkívül a Vízkocka versenymedencéjének mélysége a szokásos két méter helyett három lett, így kevesebb turbulencia keletkezik, ez megkönnyíti a versenyzők dolgát.

Augusztus 10.
Az első nap előfutamai után Michael Phelps 400 vegyesen kezdte meg az aranyhalmozást, rögtön Cseh László kárára; a magyar klasszis 4:06,16 mp-es új Európa-csúccsal végzett a világrekordot repesztő amerikai fenomén mögött, 4:03,84-es idővel. Ugyanitt Kis Gergő a pontszerző ötödik helyet szerezte meg. A nőknél is világcsúcsdöntést és óriási küzdelmet hozott a 400 vegyes, az ausztrál Staphanie Rice Kirsty Coventryt lehajrázva szerezte első aranyát Pekingben, 4:29,45 mp-es eredménnyel, alig négy tizeddel megelőzve zimbabwei ellenfelét. A korábbi csúcstartó Katie Hoff csak a harmadik helyen végzett.

A mennyből a padlóra

Az amerikai Katie Hoff, aki már 15 évesen világbajnok volt 2005-ben, hat aranyért jött Pekingbe, amiből mindössze egy ezüst és két bronz lett, ráadásul 400 vegyesen a világcsúcsát is elveszítette. Nála is nagyobbat égett a francia Laure Manaudou, aki a 2006-os budapesti eb-n a legnagyobb sztárok egyike volt 4 aranyérmével, Pekingben viszont a 400 gyors világcsúcstartójaként és címvédőként utolsó helyen zárta a szám döntőjét, és már a visszavonulását fontolgatja.

Augusztus 11.
100 méteres férfi mellúszásban Koszuke Kitadzsima világcsúccsal védte meg címét 58,91 mp-es idővel, a világrekordjától megfosztott amerikai Brendan Hansen még a dobogóról is lemaradt. A nap fénypontjának vitathatlanul a 4x100-as férfi gyorsváltó bizonyult, a két új világcsúcs mellett egy ujjhosszon múlott, hogy Phelps nem bukta el a nyolcaranyas rekordkísérletét már az elején. A franciák befejező embere, Alain Bernard testhossznyi előnyt adott le a utolsó 50 méteren, köszönhetően Jason Lezaknak, aki 46,06 mp-es űridőt repesztett repülőrajttal, a végén lenyúlta francia ellenfelét, megszerezve az aranyat és vele a világcsúcsot az amerikaiaknak. Phelps másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A harmadik helyezett ausztrál váltó első embere, Eamon Sullivan megdöntötte a 100 gyors világcsúcsát 47,24 mp-es eredménnyel.

A legtöbb olimpiai cím

14 arany - Michael Phelps
9 arany - Mark Spitz (úszás), Carl Lewis (atlétika), Paavo Nurmi (atlétika), Larissza Latinyina (torna)

Augusztus 12.
Michael Phelps nem bízta a véletlenre 200 gyorson sem, saját világcsúcsát tovább faragva 1:42,96 mp-es idővel magabiztosan győzött. A második helyen a fiatal dél-koreai Park Tehvan végzett, aki korábban már begyűjtött egy aranyat 400 gyorson. 100 méter férfi háton a papírformának megfelelően Aaron Peirsol megdöntötte korábbi világrekordját, és 52,54-es idejének köszönhetően a döntőben elsőként csapott a célba.

Augusztus 13.

Nem lepődtünk meg, amikor a 100 méteres férfi gyorsúszásban már az elődöntők a csúcsdöntésről szóltak, hiszen ez a szám hagyományosan a legnagyobb izgalmakat tartogatja. Előbb Alain Bernard sűvített 47,20-as új világcsúcsot, megfosztva a következő futamban rajthoz álló Sullivant rekordjától. De a francia öröme nem tartott tovább öt percnél, mert az ausztrál újfent visszavágott egy 47,05 mp-es elképesztő idővel.

Az USA dominanciája

Az éremtábla élmezőnye (Peking):
1. USA: 12 arany 9 ezüst 10 bronz
2. Ausztrália: 6 arany 6 ezüst 8 bronz
3. Japán: 2 arany 3 bronz
4. Nagy-Br.: 2 arany 1 bronz
5. Németország: 2 arany
14. MAGYARORSZÁG: 3 ezüst

Frederica Pellegrini 200 gyorson két nappal korábbi világcsúcsát megjavítva 1:54,82 mp-es eredménnyel győzött. Az olasz úszónő 400-on még megbukott, hiszen azon a távon is ő világrekord tulajdonsa, és ott mindössze a negyedik helyen végzett a döntőben, de 200-on nem hibázott. 200 méter férfi pillangóban Cseh László bár közelebb került Phelpshez, mint vegyesen, az amerikai ismét nem adta alább a világcsúcsnál, 1:52,03-as idővel nyert. A magyar klasszistól meglepetés volt az újabb ezüstérem, hiszen számára a pillangó csak töltelékszámnak számított a két vegyes között, ám óriási Európa-csúcsával (1:52,70) bebizonyította, hogy ebben az úszásnemben is csupán egyetlen ember jobb nála. A 200 női vegyes döntője a hosszabbik távhoz hasonlóan Rice, illetve Coventry csatáját hozta, az ausztráltól ezúttal sem lehetett elvenni az aranyérmet és a világcsúcsot, bár 2:08,45-ös ideje csupán tizennégy századdal volt jobb zimbabwei ellenfele eredményénél. A nap zárásaként a férfi 4x200-as gyorsváltók küzdelmében a Phelpsszel felálló amerikaiak utcahosszal győztek, hatalmas világcsúcsot felállítva (6:58,56). Michael Phelpsnek ez volt a negyedik aranya Pekingben, a tizedik összesítésben, amivel minden idők legtöbb olimpiai címet gyűjtő sportolójává vált.

Hoogenband utolsó úszása

Utoljára ugrott versenyen medencébe, a háromszoros olimpiai bajnok Pieter van den Hoogenband. A holland klasszis 2000-ben 100 és 200 gyorson, 2004-ben 100 gyorson győzött az olimpián. Pekingben ő lehetett volna az első férfi úszó, aki zsinórban háromszor megnyeri ugyanazt a számot, de ezúttal élete legjobb ideje csak az ötödik helyre volt elég. A verseny után bejelentette visszavonulását a 30 esztendős Hoogenband, aki sok nagy csatát vívott a már szintén nem aktív Ian Thorpe-pal.

Augusztus 14.
Ugyan nem világcsúccsal győzött 200 mellen a japán Kitadzsima, de ebben a számban Gyurta Dániel révén ötödik helyet szereztünk, miután a 19 éves magyar versenyző 2:09,22 mp-es idővel ért a célba. Az Athénban ezüstérmes Gyurta még az előfutamokban új Európa-csúcsot állított fel (2:08,68). Kitadzsima, aki Pekingben megvédte címét 100 és 200 mellen egyaránt, elképzelhetőnek tartja, hogy visszavonul, mert saját elmondása szerint négyszeres olimpiai bajnokként nem érez motivációt a folytatásra. A 200 női pillangóúszás döntőjekor kis híján felrobbant a Vízkocka, hiszen a házigazda kínaiak megszerezték első - és egyetlen - aranyérmüket úszásban. Meglepetésre Liu Ci-kö diadalmaskodott új világcsúccsal, 2:04,18-cal, ráadásul a második helyen is hazai versenyző végzett. A női 4x200-as gyorsváltók versenyét Ausztrália nyerte világrekorddal, 7:44,31 mp-el, a csúcsát elveszítő amerikai négyes csak bronzérmes lett. A magyar csapat (Mutina, Verrasztó, Dara, Jakabos) kellemes meglepetést okozva döntőbe jutott, a pontszerző hatodik helyen végzett.

Britta Steffen és a németek

A 2006-os Eb-n még 12 érmet - köztük 6 aranyat - nyerő és több világcsúcsot felálljtó német úszóválogatott Britta Steffen kívételével csúnyán leszerepelt Pekingben, amit egyből ráfogtak a nem megfelelően összeállított versenynaptárukra.Steffen viszont rendesen odatette magát, aminek meg is lett az eredménye, 50 és 100 gyorson is olimpiai bajnok lett.

Augusztus 15.
Női 200 méteres mellúszásban nem várt siker született, a magyar származású, de amerikai színekben versenyző Rebecca Soni simán maga mögé utasította a 100-on győztes Leisel Jonest, és még a világcsúcsától is megfosztotta az ausztrált, 2:20,22-vel csapott célba. Remek küzdelmet hozott a férfiak 200 méteres hátúszódöntője, ahol Ryan Lochte 1:53,94-es idővel tovább javította saját világcsúcsát, és honfitársát, Aaron Peirsolt megelőzve győzött. A 400 vegyesen bronzérmes Lochte-nak ez volt élete első egyéni olimpiai címe. 200 vegyesen Cseh László mindent bevetett, hogy letaszítsa Michael Phelpst a trónról, de csak féltávig bírta a tempót az amerikai űrlénnyel, és végül harmadszor is ezüstérmet akasztottak a nyakába. Mondani sem kell, Phelps világcsúcsot repesztett 1:54,23-mal, míg Cseh ismét faragott Európa-rekordján az 1:56,52-vel. Így három második hellyel fejezte be pekingi szereplését eddig a legeredményesebb magyar olimpikonként.

Legendák csúcsai is megdőltek

A 200 hát selejtezőjében a későbbi döntőben világcsúccsal győztes Kirsty Coventry megdöntötte Egerszegi Krisztina még 1992. július 31-én elért olimpiai csúcsát. 800 méter gyorson végre megdőlt a legrégebb óta fenállt világrekord Rebecca Adlington jóvoltából. A régi csúcs Janet Evans nevéhez fűződött, ezt 1989-ben állította fel.

Augusztus 16.
200 méteres női hátúszásban Kirsty Coventry kárpótolta magát az elveszített vegyesdöntők után, világcsúccsal nyerte a számot, 2:05,24 mp-es idővel. 100 pillangón a szerb Mirolad Kavics mindenkinél közelebb került a megverhetetlen Phelps legyőzéséhez, de az amerikai nem esett kétségbe a szoros versenyben, és jól taktikázva egy századdal riválisa előtt érintette meg a falat. A szerbek nehezen nyugodtak bele a vereségbe, fellebbeztek, de a videofelvételek is egyértelműen igazolták, hogy Michael Phelps nyerte a csatát 50,58-as idővel, ami ezúttal csak az olimpiai rekordhoz volt elegendő. Phelps ezzel hetedik aranyát gyűjtötte össze, beérve a legendás Mark Spitzt. 800 méter női gyorson Rebecca Adlington óriási szenzációt okozva megdöntötte Janet Evens 19 éve fennálló világcsúcsát, 8:14,10-es eredménnyell.

Mit jelent 27 év?

A mezőny legidősebb indulója, az ötödik olimpiáján szereplő 41 esztendős Dara Torres három ezüsttel távozik Pekingből, ami szenzációs teljesítmény. Az amerikai sprinter már az 1984-es los angelesi ötkarikás játékokon is indult. Akkor, amikor a pekingi mezőny jelentős része még meg sem született.

Augusztus 17.
A zárónap legnagyobb érdeklődéssel várt száma a 4x100-as férfi vegyesváltó volt, ezen állt vagy bukott, hogy Michael Phelps véghez tudja-e vinni azt, amiért Pekingbe jött: hogy egyedülálló módon nyolcszor akasszák a nyakába a legfényesebb érmet. Előtte a nőknél is a 4x100-as vegyesváltó küzdelmeit bonyolították le, és az ausztrálok négyese 3:52,69 mp-es idővel, világcsúccsal nyert. A férfiaknál az amerikaiak még sose kaptak ki az olimpián ebben a számban, amikor döntőbe jutottak - négy éve az előfutamak során kiestek rossz váltás miatt -, és ez most sem alakult másképp. 3:29,24-es, világcsúcsot döntő idővel csaptak a célba, ezzel eldőlt, hogy Phelps nyolc olimpiai címmel távozik a kínai fővárosból.

Összegzésképpen: az olimpián 9 napon át úsztak, 21 ország versenyzői szereztek érmet. 34 versenyszámban 25 világcsúcs született. Ezzel mindenestül újraírták az úszósport történetét.