Száz éve nem vívtunk ennyire rosszul

2008.08.16. 19:55 Módosítva: 2008.08.16. 20:28
Lemaradtak a dobogóról a női tőrözők, így ha vasárnap a férfi kardcsapat nem nyer aranyat, az elmúlt 108 év legrosszabb teljesítményével zárnak a vívók. Szenvedtek, de nyertek a vízilabdázók, ha csak a 11. helyen is, de döntős a diszkoszvető Fazekas Róbert és a műugró Barta Nóra. Kiesett az olasz futballválogatott és több aranyesélyes atléta. Mark Spitz csúcsa már Phelpsé is.

Simán, kilenc tussal vesztette el a bronzmérkőzést az olaszok elleni a női tőrcsapat, így csak a negyedik lett az olimpián. A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virginie összetételű csapat a négy közé jutásért a németeket még megverte, de az elődöntőben az amerikaiaktól 35-33-ra kikapott - Mohamed szédületes, utolsó asszós 14-2-es győzelme ellenére -, majd az olaszok 32-23-ra verték a mieinket a kisdöntőben.

A 8. nap eseményei

A tőrözőnők újabb kudarca egyben azt jelenti, hogy ha a férfi kardozók nem szereznek aranyérmet vasárnap az utolsó vívószámban, a magyar vívók az elmúlt 108 év legrosszabb olimpiai helyezését produkálják. Az 1900-as játékokon egy negyedik és egy ötödik helyet szereztünk két kardozónknak, Gregurich Amonnak és Iványi Gyulának köszönhetően. Azóta 1996 kivételével mindig volt aranyunk, de az egy ezüst mellé Atlantában is összejött két bronz - jelenleg egy bronzéremnél tartunk.

Nem sikerült túl jól atlétáink napja sem. A dobóatléták közül Máté és Kővágó kiesett, Fazekas Róbert a 11. eredménnyel jutott tovább.
Farkas Györgyi a 29. helyen végzett hétpróbában, búcsúzott a 400 méteres futó Petráhn Barbara, valamint a rúdugró Molnár Krisztina.

Kiesett több világsztár is, így a kétszeres világbajnok Felix Sanchez 400 gáton, a még hétpróbában olimpiai bajnok, időközben számot váltó svéd Carolina Klüft hármasugrásban, továbbá a 100 méteres síkfutás egyik nagy esélyese, az amerikai Tyson Gay (a számot a jamaicai Usain Bolt nyerte 9.69-es világcsúccsal).

Fazekashoz hasonlóan a 11. helyet szerezte meg, ezzel bekerült a 12-es döntőbe 3 méteren a műugó Barta Nóra. Nagyon megverték viszont 51 kilós bokszolónkat, Kalucza Norbertre kétszer is számoltak a nyolcaddöntőben. A C döntő is erős volt a Varga, Hirling evezősegységnek, amely abban második, összesítésben 14. lett. A további reggeli események >>

Nem volt könnyű napjuk férfi vízilabdázóinknak sem, csak az 5-1-re megnyert második negyednek köszönhetően verték az ausztrálokat. A 13-12-es győzelemnek köszönhetően a mieink csoportjuk élére ugrottak, mivel a szombati a meglepetések napja volt. A mi csoportunkban eddig vezető Montenegrót a spanyolok intézték el 12-6-ra, a másikban a világbajnok horvátokat az amerikaiak verték 7-5-re, az olaszokat a németek 8-7-re (kézilabdában is volt egy meglepetés, a lengyelek 27-24-re legyőzték a címvédő horvátokat).

Ha az utolsó fordulóban legyőzzük azt a Kanadát, amelytől Montenegró gólt sem kapott, csoportelsők és ezzel egyenes ágon elődöntősök vagyunk. A második és harmadik helyre nálunk a spanyolok, a montenegróiak és az ausztrálok is beérhetnek, a másik csoportban papíron most is horvátok a legesélyesebbek az elődöntőre, mert az utolsó Kínával játszanak, Szerbiának az olaszokat, az amerikaiaknak a németeket kell legyőzniük.

Uszodai hír még, hogy Michael Phelps megszerezte hetedik pekingi aranyát, bár csak egy századmásodperces előnnyel győzött. Phelps így beérte Mark Spitz rekordját.

Nincs viszont már bronzérme a 84 kilós birkózónak, a svéd Abrahamiannak, aki azt az eredményhirdetéskor elhajította, mert szerinte a bírók elcsalták az elődöntőjét. A NOB úgy döntött, Abrahamiantól büntetésből elveszik az érmét. Nemcsak a svéd birkózót büntették, bokszbírókat is büntethetnek. A nemzetközi szövetség az oroszok tiltakozása miatt döntött úgy, hogy néhány, a tárgyilagos ítélkezéstől "idegenkedő" bírót kizárhatnak a pekingi olimpiáról.

Továbbra is bizonytalan, indulhat-e az öttusázó Horváth Viktor, így elképzelhető, hogy a tartalék Tibolya Péter fog versenyezni.

Kialakult a labdarúgótornán az elődöntők párosítása. Az egyik ágon dél-amerikai elődöntő lesz: a Kamerunt hosszabbításban 2-0-val kiejtő brazilok a hollandokat szintén hosszabbításban 2-1-re legyőző, címvédő Argentínával találkoznak. A másik ágon az Elefántcsontpart ellen 2-0-s győzelmet arató Nigéria a nagy meglepetésre az olaszokat 3-2-re legyőző belgákkal találkozik.