Na de melyik is a legostobább aranydíj?

2009.01.01. 16:59
Az év végén nem kevés sportdíjat osztanak ki a szövetségek, újságírók, szurkolók. Van, amelyiknek hülye neve van, de dicsőség elnyerni, és van, amelyiket ciki megkapni.

Év vége felé egymás után ítélik oda a szövetségek, a szurkolók, az újságírók a különböző egyéni díjakat a sportolóknak. A legnagyobb presztizsű ilyen talán az Aranylabda, amelyet az idén a Manchester Unitedben játszó Cristiano Ronaldo kapott. Van néhány sportdíj, melyet elnyerni ugyan dicsőségnek számít, de furcsa neve miatt nehéz komolyan venni.

Arany kerékpár

Egymás után másodszor a spanyol Alberto Contador kapta az év legjobb versenyzőjének járó Arany Kerékpárt. A Velo Magazin szakíróinak szavazásán az Asztana csapat sztárja mögött az olimpiai bajnok svájci Fabian Cancellara a második, az idei Tour de France-ot nyerő spanyol Carlos Sastre a harmadik. A tavalyi Touron győztes, 25 éves Contador idén többek között a másik két háromhetes viadalon, a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán is győzött, a napokban pedig orr- és hangszálműtéten esett át.

Melyik a leghülyébb aranydíj?

Arany kispad

Az Inter korábbi vezetőedzőjét, a csapattal bajnokságot nyerő és azt megvédő Roberto Mancinit választották kollégái az elmúlt szezon legjobb olasz edzőjének. Massimo Moratti, a klub elnöke biztosan nem így szavazott volna, hiszen a bajnoki cím ellenére kirúgta az edzőt, június óta Jose Mourinho edzi az Intert. Mancinit azóta a spanyol sajtó hírbe hozta a pocsékul szereplő Real Madriddal, de alkalmazásából nem lett semmi, a kirúgott Bernd Schuster helyére Juande Ramos került.

Arany szemüveg

Három kategóriában is első helyet adtak az olimpián nyolc aranyat nyerő Michael Phelpsnek az Egyesült Államok hagyományos sportági ünnepén, az Arany Úszószemüvegen. Phelps az év férfiúszója, a 100 pillangó hajrája és a benyúlás miatt ő a legjobb versenyző, és a 4x100 gyorson olimpiai győztes váltó tagjaként is kitüntették.

Aranyláb

A Golden Foot egyfajta életműdíj, kizárólag 29 évesnél idősebb labdarúgók kaphatják, elnyerte már Roberto Baggio, Pavel Nedved, Ronaldo, Alessandro del Piero. 2008-ban a tíz jelölt közül a Real Madrid egykori, a Fenerbahce jelenlegi brazilja, Roberto Carlos kapta a legtöbb szavazatot, övé lett az arany lábnyomot formázó furcsa díj.

Vannak olyan díjak is, melyeket elnyerni nem dicsőség:

Aranykuka

Ezt a díjat a Rai rádió Catersport című műsorának hallgatói adják az olasz bajnokság legrosszabb futballistájának, 2008-ban Ricardo Quaresma utcahosszal nyert. Az Inter 25 éves portugálja nyáron igazolt Portóból Milánóba a bajnokcsapathoz. A klub 18,6 millió eurót fizetett érte, Mourinho kedveli, de Quaresma eddig semmit sem mutatott, pocsékul játszik. Tavaly és tavalyelőtt szintén egy interes, Adriano kapta a díjat, ő most (Christian Vieri mögött) harmadik lett.

Aranytapír

Ezt a díjat az Olaszországban népszerű tévéműsor, a Striscia la Noticizia stábja adja minden évben: a legközhelyesebb, vagy legnagyobb bukást jelentő nyilatkozatokat díjazzák vele. Idén Antonio Cassanoé lett a Tapiro d'Oro, a csatár a genovai rangadó előtti nyilatkozatával nyert: szerinte a Genova folytatja rossz sorozatát, ugyanis már 7 éve nem tud nyerni a Sampdoria ellen, őt választják majd a meccs legjobbjának, és az ellenfél szurkolói máris kezdhetnek zokogni a vereség miatt.

Cassano hülyét csinált magából, a meccset természetesen a Genova nyerte idegenben, a csatár sárgát kapott, azon kívül semmit nem tett hozzá a meccshez.