Rémálom és álom az utolsó pillanat után

2009.01.02. 19:55
2008 feltámadásai/bukásai a sportban: a török futballcsapat, Hamilton, Phelps és az év lúzerének pályázó sportlövő. Ki nyerte/bukta a legnagyobbat?

Hihetetlen helyzetből jöttek vissza és nyertek 2008-ban úszók, kézilabda-, futball- és hoki csapatok, lövészek, vívók, de még a Forma-1 is az utolsó kanyarban dőlt el 18 futamnyi körözés végén. Ugyanez igaz persze a vesztesekre is, csak fordítva.

Májusban a Manchester United volt az első nagy feltámadó, amely a Bajnokok Ligája döntőjében végül tizenegyesekkel legyőzte a Chelsea-t.

A londoniak már csak egy rúgásra voltak a nagy sikertől, de John Terry a döntő lövésnél elcsúszott, a kapufát találta el.

A párbaj így ment tovább, jött az MU-legenda Ryan Giggs, aki biztosan berakta, majd a másik oldalon Nicolas Anelka gyenge labdáját védte Edwin van der Sar kapus, és megszerezte a manchesterieknek a serleget.

A júniusi futball-Európa-bajnokság legkitartóbb és lélekben legkeményebb csapata egyértelműen Törökország volt.

Melyik a legnagyobb győzelem?

Előbb Svájcot intézte el az utolsó percekben lőtt győztes góllal 2-1-re, majd úgy ment tovább a csoportból Csehország ellen, hogy öt percre a lefújástól még 2-1-re égett. Akkor viszont jött Nihat Kahveci, rúgott két gólt, és kiejtette a cseheket.

A legnagyobb fordításuk mégis csak ez után jött, a Horvátország elleni negyeddöntőben. 0-0-s 90 perc után a hosszabbítás legvégén a horvátok megszerezték a vezetést, de mégsem örülhettek, mert a hosszabbítás hosszabbításában Semih Sentürk a kapus Rüstü Recber íveléséből kiegyenlített.

A tizenegyespárbaj hőse Rüstü lett, Törökország elődöntőbe került, és még ott is csak a lefújás környékén kapott góllal bukott el, Németország 3-2-re győzött.

Az augusztusi pekingi olimpián szinte minden napra jutott egy izgalmas befutó vagy végjáték.

Michael Phelps 1 századdal verte a 100 méteres pillangóúszásban a szerb Csavicsot úgy, hogy ellenfele már biztos győztesnek tűnt, de az utolsó karcsapással megelőzte.

Sikerét egy ideig nem is fogadták el a szerbek, van, aki a mai napig vitatja, hogy az amerikai nyerte a versenyt.

A női kard csapatversenyében Kína már több mint tíz asszóval vezetett, amikor Olga Karlan lépett a pástra, felhozta csapatát, ám társai miatt az utolsó párbajt újra négypontos hátrányból kellett kezdenie. Kiegyenlített 44-44-re, majd együttes találat után az ukrán olimpiai aranyat jelentő 45.-et is bevitte.

A férfi kézilabdatorna Dánia-Oroszország meccsén 6 másodperccel a vége előtt az orosz Igropulo a kezdőkörből dobhatott üres kapura, de a labda a lécről fölé pattant. Jöhettek a dánok, akik el is jutottak a kapuig, és kiharcoltak egy időn túli szabaddobást.

Mikkel Hanssen vállalta a lövést, és szenzációs gólt dobott a bal felső sarokba, megnyerve a mérkőzést.

A női kéziseknél az elődöntőben Norvégia végig vezetett Dél-Korea ellen, de az ázsiaiak az utolsó percben három gólt szereztek, és négy másodperccel a vége előtt ikszre hozták a meccset.

A skandinávok viszont még végigvittek egy akciót, Hammerseng a kapuba talált, megnyerte a meccset.

Két napig vitatkoztak rajta, a győztes gól a dudaszó előtt vagy után ment be, Dél-Korea óvott, de végül hitelesítették az eredményt, és Norvégia a döntőben megyszerezte az aranyérmet.

Négy éve, Athénban Matt Emmons a kisöbű sportpuska összetettjében óriási előnnyel vezetett, de az utolsó körben izgalmában nem a saját táblájára lőtt, így sikerült elbuknia az aranyat.

Hogy ez kétszer egymás után megtörténjen valakivel olimpián, az szinte elképzelhetetlen, pedig pont ez történt.

Pekingben az utolsó lövés előtt három körrel vezetett, ami szinte behozhatatlannak számít, de legutolsó kísérleténél értékelhetetlent, 4,4-et lőtt. Az ölébe hulló aranyat a kínai Csiu Csien vitte haza.

Az év utolsó fordítása a Forma-1-es versenyző Lewis Hamiltoné lett.

Kié a legnagyobb bukás?

A mclarenes a befejező Brazil Nagydíj utolsó kanyarjába még a bukást jelentő hatodik helyen volt, ám megelőzte a toyotás Timo Glockot, ötödikként jött ki a fordulóból, majd 300 méter múlva megszerezte a címet.

A versenyt nyerő Felipe Massa a célban fél percen át izgult, nyer-e, vagy csak második az összesítésben, családja a depóban már ünnepelte, mégis csalódnia kellett, mert az 5. pozíció egyetlen pont előnnyel az angol sikerét jelentette.

A Forma-1 történetének legkiélezettebb befutója volt a 2008-as.