A MotoGP-be készül Talmácsi csapata

2009.01.03. 13:01
Napok óta tárgyalásban áll a MotoGP-t szervező céggel Talmácsi Gábor csapatának főnöke arról, hogy a Kawasaki kiszállásával megüresedő helyet a spanyol istálló vegye át. Arról egyelőre nincs szó, hogy Talmácsi máris Valentino Rossi ellen versenyezzen.

Néhány napja derült ki, hogy a Kawasaki kiszáll a gyorsasági motoros világbajnokság MotoGP kategóriájából. A kieső helyeket a szervezők pótolni szeretnék és rögtön képbe került az Aspar csapat – amelynél eddig 125 köbcentis, idéntől 250 köbcentis motorral versenyez a 2007-es világbajnok Talmácsi Gábor.

Az Aspar-főnök Jorge Martinez szerint azonban nem ők jelentkeztek be, hanem a szervező cég, a Dorna kereste meg őt.

„Jelenleg a szabadságomat töltöm a családommal. Azonban amióta kiderült, hogy a Kawasaki valószínűleg befejezi, gyakorlatilag véget ért a nyaralásom – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak Martinez. Egyelőre az olasz lapnak elmondottakat idézi mindenki, más forrást nem lehet találni az Aspar terveiről. – Két napja folyamatosan beszélünk telefonon a Dornával. Ők hívtak először engem. Elég régóta tervezem már, hogy szerepeljünk a MotoGP-ben. Most itt van ez a lehetőség, de nem tudom biztosra mondani, mi fog történni.”

Valóban, Martinez már közel két éve dolgozik azon, hogy a legnagyobb kategóriában is indíthasson versenyzőket. Ehhez az ősszel került a legközelebb, éppen a Kawasakival állapodott meg kis híján egy harmadik japán motor fiókcsapatba szervezéséről. Az indítandó versenyzőről azonban nem sikerült megegyezni.

A 125-ösöknél világbajnok Talmácsi idén a 250 köbcentis kategóriában folytatja, mégis rögtön felmerül, lehetne-e a magyarnak helye egy MotoGP-ben induló Aspar-csapatban. Martinez egyelőre nem volt hajlandó az esetleges pilótákról beszélni, azt még túl korainak tartja. Annyi biztos, a Kawasaki kiszállása két motorost munka nélkül hagy. Ha az Aspar a motorokat átveszi, a versenyzők is jöhetnek velük.

„Biztosan nem lenne semmi gondom Melandrival. Valójában ő az a versenyző, akit mindig is nagyon kedveltem” – sejttette a csapatfőnök az olaszt megtartaná. A másik motoros John Hopkins, őt is átveheti az Aspar, azonban amikor korábban a harmadik Kawasaki indításáról tárgyaltak, Martinez spanyol versenyzőhöz ragaszkodott.