Michael Phelps és a cáparuha mindent vitt

2009.01.12. 10:22
2008 hatalmas áttörést hozott az úszósportban, elég Michael Phelps nyolc olimpiai aranyát, a forradalmi cáparuhát vagy a csaknem 100 világcsúcsot említeni. Mivel az év csúcspontja a pekingi olimpia volt, felelevenítünk néhány emlékezetes világrekordot a Vízkockából.

Az év elején piacra dobott, cáparuhaként elhíresült új szuperdresszeknek is köszönhető, hogy csaknem 100 világrekordot értek el az úszók 2008-ban. Ráadásul Pekingben még a medence is speciálisan volt megépítve.

Hogy az év úszója a nyolc olimpiai aranyat gyűjtő Michael Phelps, azt senki sem vitathatja, az amerikai minden számát megnyerve megdöntötte Mark Spitz 1972-es rekordját, és ő lett az olimpiák történetének legsikeresebb sportolója 14 aranyéremmel.

Pedig Phelps rekordkísérlete kis híján megbukott már a második napon, amikor a 4x100 gyorsváltó döntőjében a franciák az utolsó előtti méterig vezettek. De az amerikai váltó befejező embere, Jason Lezak csodát tett, egy testhossz hátrányt ledolgozva ujjheggyel - hét századmásodperccel - legyőzte ellenfelét.

Az eset pikantériája, hogy a korábbi 100-as világcsúcstartó Alain Bernard volt az, aki alulmaradt a végén, és ezzel nemcsak a világcsúcstól, de az olimpiai aranytól is megfosztotta a francia váltót. Michael Phelps öröme a végén mindent elárul.

A 100 m férfi gyors a váltóhoz hasonlóan rendkívül kiélezett harcot hozott, az elődöntőkben két perc alatt két világcsúcs is született. Az első futamban Bernard javította meg Eamon Sullivan két nappal korábban a váltóban elért világcsúcsát, ám az ausztrál visszavágott a második futamban, és 47,05-re módosította az eredményt.

200 méteres női mellúszásban világcsúccsal győzött a magyar származású, de amerikai színekben versenyző Rebecca Soni. A 21 éves úszónő 2:20,22 mp-et ért el, magabiztosan verte a nagy esélyes Liesel Jonest. Érdekesség, hogy ez az idő több mint négy másodperccel jobb, mint amivel Kovács Ágnes 2000-ben olimpiai bajnok lett.

Bár a 800 méteres gyorsúszás nem tartozik a legizgalmasabb versenyszámok közé, Pekingben Rebecca Adlington óriási szenzációt okozva megdöntötte a legrégebb óta fennállt világcsúcsot 8:14.10 mp-es idejével. A korábbi rekord Janet Evans nevéhez fűződött, aki még 1989 augusztusában úszta.

Michael Phelps nyolc pekingi aranyából hetet is világcsúccsal nyert, ráadásul három alkalommal Cseh László végzett mögötte a második helyen. 200 pillangón sem adta alább Phelps a világrekordnál, és bár ebben a számban Cseh a korábbiaknál közelebb került az amerikaihoz, utóbbi így is magabiztosan győzött, 1:52,03 mp-es új világrekorddal.

Pedig sokan nem hittek benne, hogy Phelps képes lehet megdönteni Spitz rekordját, és nyolc olimpiai címet nyerni egyetlen olimpián, de a 23 esztendős csodaúszó megcsinálta. Bár a 4x100-as gyorsváltóban és 100 pillangón könnyen elúszhatott volna az 1 millió dolláros különdíj, Phelps verhetetlennek bizonyult. 2008 végén hét számban is világcsúcstartónak mondhatja magát.