Kőbán Rita ellen eljárás indult

2009.01.27. 13:40 Módosítva: 2009.01.27. 13:53
A kétszeres olimpiai bajnok kajakos elbontotta fából épült zöldségesbódéját, volt üzlettársai rongálással gyanúsítják. Kőbánt hétfőn hallgatták ki a rendőrségen, a megalapozott gyanú miatt eljárást indítottak ellene.

Gyanúsítotti kihallgatásra idézték be hétfőn a X. kerületi kapitányságra Kőbán Ritát, a kétszeres olimpiai bajnok kajakozót. Az esettel kapcsolatban kedden délután közleményt adott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, Kőbán ellen rongálás miatt eljárás indult.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi rendőrkapitánysága eljárást indított K. Rita 43 éves inárcsi lakos ellen rongálás vétség megalapozott gyanúja miatt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2008. szeptember 18-án tett feljelentést a sértett a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányságán, mely szerint K. Rita, a korábban közös vállalkozásban, a Budapest XIV., Füredi úton működtetett fából készült üzlethelyiséget lebontotta.

A keletkezett bontási faanyagot a Budapest X., Albertirsai úton bérelt tároló helyiségben helyezte el, ennek során a sértett által a helyiségben tárolt értéktárgyak megrongálódtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága a bontás körülményeinek kivizsgálására rongálás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen 2008. szeptember 18-án rendelt el nyomozást.

A tárolóhelyen történt rongálást elkülönítették, és illetékességből a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitányságának megküldték, ahol 2009. január 7-én a nyomozást elrendelték.

K. Rita gyanúsítotti kihallgatására 2009. január 26-án került sor a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitányságán, az ügyben további személyek meghallgatása várható."

Kőbán: Nem rongáltam!

A hatszoros világbajnok tagadja, hogy kárt tett volna más értékeiben, a szóban forgó zöldségesbódét vállalkozása, a Kőbán Bt. üzemeltette, a Kőbán által bérelt területen, írja a Blikk. A cégjegyzék szerint a gazdasági társaság Budajenőn van bejegyezve.

A kajakos állítása szerint munkatársai csődbe vitték a vállalkozást, így a bt. visszavonta a területfoglalási engedélyt. Kőbán állítja, igazát dokumentumokkal is tudja bizonyítani, törvényi kötelessége volt a bódét elbontani, és "hogy hogyan tettem, ahhoz senkinek semmi köze". Kőbán szerint haragosai semmivel sem tudják bizonyítani, hogy valóban kár érte őket.

Kőbán Rita 1992-ben Barcelonában kajak négyesben szerezte első olimpiai aranyát, 1996-ban Atlantában egyesben is nyert, 1994-ben és 1995-ben az év női sportolója volt.

Visszavonulása után szakedzői diplomát szerzett, majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara etikai bizottságának tagja lett. 2001-ben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, később elnökségi tagja lett, ezt a posztot 2005-ig töltötte be.