Hihetetlen elkapással, 35 mp-cel a vége előtt

2009.02.02. 07:41 Módosítva: 2009.02.02. 09:03
A Pittsburgh Steelers minden idők leghosszabb touchdownját érte el egy visszafutásból. A meccs legjobbja a 35 másodperccel a vége előtt szuperelkapást produkáló Santonio Holmes lett.

A 43. Super Bowlt a Tampa Bay Buccaneers pályáján rendezték meg, a himnuszt Jennifer Hudson énekelte, és az utolsó pillanatig izgalmas mérkőzésen a Pittsburgh Steelers nyert 27:23-ra. A mérkőzést Holmes elkapása döntötte el 35 másodperccel a vége előtt, de a Steelers védelme uralta az egész meccset: interception után visszahordott touchdown, kikényszerített fumble és 2 sack volt a teljesítményük. Kritikus volt, hogy az Arizona története első Super Bowljában 11 büntetést kapott (106 yard).

A két irányító tisztességesen dolgozott: Roethlisberger ugyan eladott egy labdát, de kulcsfontosságú pillanatban adott TD-passzt, 21 passza sikeres volt a 30-ból, összesítettben 256 yardot passzolt. Warner 377 yardot passzolt, 3 TD-t passzolt, de a félidő előtt óriási hibát elkövetve eladta a labdát, ami után TD-t kaptak.

Az első félidő: Big Ben és Harrison

A Pittsburgh Steelers kezdte a mérkőzést Heinz Ward elkapásával, majd jól variálva a futást a passzal eljutottak az Arizona Cardinals gólterületéig. Harmadik játékra Ben Roethlisberger nem tudott passzolni, futni kezdett a labdával és touchdownt ért el. Az ítéletet az Arizona edzője visszanézette, és kiderült, hogy leért a térde az irányítónak, így a TD nem volt érvényes, helyette negyedikre Jeff Reed 18 yardról rúgott egy mezőnygólt - ilyen közelről 1976 óta nem rúgtak (3:0).

Az első negyed 15 percéből 11-et a Pittsburghnél volt a labda, Kurt Warnerék főleg futottak, és nem a két sztárelkapót, Fitzgeraldot és Boldint keresték. A második negyedre átcsúszott a Steelers TD-je, amit Gary Russell futással oldott meg 1 yardról (10:0).

A második negyedben úgy tűnt, hogy magához tér az Arizona Cardinals, mert egy hosszú sorozat után Ben Patrick ért el egy egyyardos TD-t (10:7). Ezután Big Benék nem tudtak mit kezdeni a támadásaikkal, visszakerült a labda Warnerékhez, akik szépen meneteltek előre, viszont a gólterületen belül Warner interceptiont dobott.

Az év védőjátékosának megválasztott James Harrison kapta el a labdát, és egy 100 yardos visszafutásból TD-t ért el a rendes játékidő lejárta végén. A Super Bowlok történetének leghosszabb játéka volt ez, az előzőt, a 99 yardost 1997-ben a Green Bay Packers játékosa szerezte kickoff utáni visszahordásból. 17:7-es állással mentek a félidőre a csapatok, Bruce Springsteen énekelt.

A második félidő: Larry Fitzgerald a célkeresztben

A harmadik negyedet az Arizona Cardinals azzal a tudattal kezdhette, hogy mindig az nyeri a Super Bowlt, aki a harmadik negyed végén vezet, ezért pedig tenniük kell valamit. Próbálkoztak is, de Kurt Warner kezéből kiütötték a labdát, és utána hiába igyekezett meggyőzni a bírót, nem fújták vissza. Ezután egy 16 játékból álló játéksorozatba kezdett a Steelers, 8:39 percet volt náluk a labda, vagyis Warnerék alig voltak a pályán.

A harmadik negyed végén egy kétes bírói ítéletnél, amikor a mezőnygólhoz lekészített labdát tartó játékos ellen faultoltak, visszakapta kedvező helyzetben a labdát a Steelers. A gólterülethez közeli szituációból csak mezőnygólt tudtak elérni 21 yardról, de ezzel is 20:7 lett az állás.

A befejező negyed fő kérdése volt, tud-e pontokat elérni az Arizona egyáltalán. Egy 2:11-es játéksorozat után kiderült, hogy nem, a Steelershez került a labda. A Cardinals csak a negyedik negyed első felében kezdte az egész szezonban bemutatott remek passzjátékát, elsősorban Larry Fitzgerald elkapót kereste Warner majd négy percig. A touchdownt is Fitzgerald szerezte rövid passz után, 20:14-re szépített az Arizona Cardinals.

7:40-nel a vége előtt egy touchdownnyi távolságba került az Arizona Cardinals, és ennek a tudatában védekezték le a Steelerst, akik a saját 1 yardos vonalukra szorultak egy komoly büntetés után. Itt a pittsburghi falember követett el holdingot, ami miatt safetyt ítéltek a bírók, vagyis 2 pontot szerzett az Arizona védelme (20:16). A vége előtt valamivel több mint 2 perccel Larry Fitzgerald fantasztikus, 64 yardos elkapása után elért TD-jével átvették a vezetést (20:23).

35 másodperccel a lefújás előtt aztán Holmes kapta el Roethlisberger passzát, így 27:23-ra módosította az eredményt. A hátralévő 28 másodpercben egy nagy játékot tudott bemutatni az Arizona egy Fitzgerald-elkapással, majd újra eladta a labdát Warner, aki egy Superbowl-győzelme mellett kétszer bukta el a döntőt.

A Pittsburgh Steelers hatodik alkalommal nyerte meg a Vince Lombardi Trophyt, most az NFL-történelem legfiatalabb edzőjének, a 36 éves Mike Tomlinnak a vezetésével.

MVP: Santonio Holmes

A mérkőzés legjobbjának Santonio Holmest választották, a 24 éves elkapót, aki 9 elkapásával 131 yardot szerzett, a leghosszabb 40 yardos volt. A meccs győztes elkapása is az ő nevéhez fűződik. Holmes a szezonban 5 touchdownt szerzett, elkapásonként 14,9 yardot csinált. Sokáig úgy tűnt, James Harrison interceptionje és visszahordott touchdownja elég lesz az MVP-hez.