Nyomozás indult a drogozó Phelps ellen

2009.02.04. 14:30
A tizennégyszeres olimpiai bajnok úszó marihuána szívását mutató bulifotója miatt került bajba. A sportszervezeteknek elég volt a bocsánatkérés, a helyi seriff eljárást indított, Dél-Karolinában marihuána birtoklásáért 30 nap börtönt, illetve 570 dollár bírságot lehet kiszabni.

Büntetőeljárás indul a marihuanafogyasztással megbukott Michael Phelps ellen. A Pekingben nyolcszoros olimpiai bajnok úszó novemberben a dél-karolinai egyetemen megnézett egy amerikaifutball-mérkőzést, beszédet tartott a sport társadalomban betöltött szerepéről, és az egészséges életmód kiemelt fontosságáról, majd az egyetemistákkal bulizott. Ekkor készült róla a kompromittáló fotó, amelyet a News of the World című brit bulvárlap hozott nyilvánosságra a hétvégén.

Columbia város rendőrsége és az oktatási intézmény vezetősége is jelezte korábban, hogy nem jár el az ügyben, de Richard megye seriffje szerint "ez az ügy sem különbözik a többi hasonlótól. Sőt, van egy fotónk, ami megkönnyíti a nyomozást."

Leon Lott szóvivője kijelentette, hogy a rendőrség nyomozást indított az ügyben, keresik, milyen vádakkal illessék a parti résztvevőit, ha lesz egyáltalán vádemelés. A legfontosabb kérdés, hogy hol történt az eset, ha ugyanis az egyetem területén, akkor a megyei seriff helyett az egyetemi rendőrségnek kell intézkednie.

Kína: Michale Phelps világrekordot úszik a kétszáz méteres pillangóúszás döntőjében.
Kína: Michale Phelps világrekordot úszik a kétszáz méteres pillangóúszás döntőjében.

Dél-Karolina állam törvényei szerint marihuána birtoklásáért 30 napos börtönbüntetést, illetve 570 dolláros bírságot lehet kiszabni. A szóvivő leszögezte, hogy Phelps hiába az egyik legnépszerűbb ember az Egyesült Államokban, ugyanolyan elbánásban részesül, mint bárki más.

Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA), és az ország úszószövetsége egyaránt elítélte Phelpst, reményüket fejezték ki, hogy tanul az esetből. A tizennégyszeres olimpiai bajnok úszó bocsánatot kért, ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta, elegendőnek értékelte, ezen sportszervezetek nem indítottak eljárást ellene.

Phelps főszponzorai, a Hilton Hotels, az Omega, a Kellogg's, a Speedo, a Visa, az AT&T, melyek dollármilliókat fizetnek az úszónak, nem határolódtak el tőle. Phelpsnek korábban az itallal voltak gondjai: 2004-ben, 19 évesen másfél év próbaidőre bocsátották ittas vezetésért.