Három hónapra eltiltották Phelpset

2009.02.06. 10:35
Az amerikai úszószövetség csütörtökön három hónapra felfüggesztette Michael Phelps versenyjogát amiatt a sajtófotó miatt, amelyen Peking nyolcszoros bajnoka egy marihuána fogyasztására alkalmas pipát tart a szájához.

A szövetség erre az időszakra az anyagi támogatást is megvonta az 14-szeres olimpiai bajnok úszótól. A döntés indoklásában leszögezték: nem doppingvétségről van szó, de hangsúlyozottan fel akarják hívni az úszó figyelmét arra, hogy számtalan embernek okozott csalódást, és különösen azokra a fiatalokra volt rossz hatással, akik példaképként tekintenek rá, és igyekeznek a nyomdokaiba lépni.

Phelps főtámogatói közül a Visa, a Speedo és az Omega kijelentette, a botrány nem befolyásolja szponzori szerződésüket, a gabonapelyheket gyártó Kellogg szerint azonban az úszó viselkedése nem egyeztethető össze a cégről kialakult képpel, emiatt nem újítja meg a február végén lejáró szerződését.

A fényképet a News of the World című brit lap közölte a hétvégén. Phelps elismerte, hogy a fotó valódi, egyben bocsánatot kért mindenkitől, és hangsúlyozta: többet nem fordul elő hasonló eset.