A madridi futballistatemető

2009.02.10. 10:20 Módosítva: 2009.02.10. 10:21

332 mérkőzésen 282 gólt rúgott Klaas-Jan Huntelaar pályafutása alatt hivatalos felnőtt futballmérkőzéseken, majd tavaly decemberben a Real Madridba szerződött. Itt 5 meccs, 0 gól az aránya, egyszer volt kezdő, négyszer becserélték, a legtöbbet, 58 percet bemutatkozásakor volt a pályán.

Közel másfél hónap alatt 165 percnyi, bő másfél mérkőzésnyi lehetőséget kapott a világ legnagyszerűbbnek tartott klubjában.

Edzőváltás volt, Huntelaart még a december közepén menesztett Bernd Schuster akarta, aztán jött Juande Ramos a helyére, ő meg nem szereti a hollandot.

A Real hétről hétre nyer, többnyire a védelmével, 1-0-ra. Nagy játék nélkül, persze ez most, mikor a Barcelona 12 ponttal vezet előttük, nem is fontos, örülnek, hogy megvan a biztos második hely.

De hogy lehet nem szeretni 282 gólt? Hogy nem lehet kipróbálni, időt adni neki, hogy magára találjon? Mert azt nehezen magyaráznák meg, a 25 éves játékos ennyire képes. Még helyzetbe sem került, miközben az Ajaxban – nemcsak múlt ősszel, hanem az utóbbi négy évben, amikor a holland bajnokságban még volt színvonal – meg a Heerenveenben meg a válogatottban rugdosta a gólokat.

Nem edzői kudarc, hogy Ramosnak sikerült nulla találatot kihoznia egy gólzsákból?

Játékostemető, így hívják az ilyen klubokat. Az Inter hasonló – talán még rosszabb – volt évekig, míg egy normális edző, Roberto Mancini át nem vette, és ilyen marad a Real, amíg a nyáron nem hívnak egy szakembert.

Bár ki tudja, lehet, hogy nem is csak Ramosban van a hiba. Mert mit lehet várni egy olyan klubtól, ahonnét három aranylabdás is – Figo, Owen, Ronaldo – bukott sztárként távozott, amely Amerikába taszította Beckhamet, elengedte Robinhót.

Huntelaar hétfőn jelentette ki, menni akar Madridból, mert esélye sincs a bizonyításra. Nyárig csak nem földelik el teljesen.