Egyszerűen mindenki doppingol

2009.02.11. 14:49 Módosítva: 2009.02.11. 14:50

Alex Rodriguez bizonyos szempontból nagyon nem akárki. A Major League Baseball egyik legnagyobb sztárja a dominikai születésű A-rod, akiről 1996-ban (első teljes profi szezonjában) azt írta a Sports Illustrated, hogy nem bekopogott, hanem berúgta a Hall of Fame ajtaját. Tekintsünk is el rekordjainak sorjázásától, és az aktuális híreket követve nézzünk egy másik szempontot. Ahonnan nézve Alex Rodriguez csak egy akárki.

Az amerikai baseballjátékosok doppingolnak. Gyakorlatilag kivétel nélkül. Ahogy az amerikai focisták, a kosarasok, és mindenki más, akinek a sportolókat istenítő kontinensen kell helytállnia – persze olyanokkal szemben, akik szintén kokszolnak. Rodriguez ebből a szempontból egyáltalán nem különbözik a többi játékostól: tette, amit a többiek, azért, hogy ne maradjon le, hogy tehetsége kiteljesedhessen.

Meg persze azért a 275 millió dollárért, amit tíz év alatt fizet neki a New York Yankees. Ezért a pénzért mit nem tennénk meg? Ha valaki elénk rak egy ilyen szerződést, szó nélkül gyűrjük fel az ingujjunkat, és magunk keressünk vénát. A baseball mellett a képmutatás is igazi amerikai feature: nincs ember a kontinensen, aki meglepődött volna A-rod doppingolásán, ennek ellenére még az elnök is szót kért, hogy elmondja: Ejnye, Alex, nagyon csalódtunk benned.

Hogy miért nem lepődik meg ezen senki? Mert ott is volt, akit zavart, hogy a sport elveszíti jelentősségét, és az orvosi laborokban dőlnek el a versenyek, ezért nyomozni kezdett. Az eredmény: az amerikai profi sportolók minimum 50, a baseballozók 80 százaléka használ vagy használt teljesítménynövelőt. (Lance Williams, Mark Fainaru: The Game of Shadows).

Égszakadás, földindulás? Fejek a porban, felelősöket követelő közvélemény? Szigorított ellenőrzések, rendszeres, rajtaütésszerű vizsgálatok? A játékosok erkölcsi megsemmisülése?

Ugyan már. Amerika válasza a nemzet sportját ért támadásra: 18 hónapos börtönbüntetés a két szerzőre, amiért nem voltak hajlandók kiadni informátoraikat. „Ez hosszabb büntetés, mint amit a Balco-botrány bármelyik résztvevője, vagy bármelyik lebukott sportoló kapott, ideértve Barry Bondsot is, aki ráadásul hamisan tanúskodott a bíróság előtt – mondta Lance Williams, a könyv egyik szerzője. Végül megúszták a börtönt.

Az említett Barry Bonds szintén nem akárki. A liga történetének legtöbb hazafutását ütötte, sokszoros All Star, MVP, és többször nyerte el a Golden Glove (Aranykesztyű) díjat. A másik szempontból azonban Bonds sem különbözik semmiben a többi amerikai baseballjátékostól.