Az edző viszi el a Milan pénzét

2009.03.05. 09:11 Módosítva: 2009.03.05. 10:55

Anyagi válságba került a Milan: futballistákat rúg ki, a következő szezontól 30 százalékkal csökkenti játékosai fizetését. Hogyan lehet ez, mikor az egyesület elnök-tulajdonosa Silvio Berlusconi, Olaszország egyik leggazdagabb, de mindenképp legbefolyásosabb üzletembere, az állam miniszterelnöke?

Valószínűleg úgy, hogy csapata két éve nem nyer semmit, és nem szokott hozzá, hogy az általánosnál sokkal többet pumpáljon saját zsebből a vergődő klubba.

2007 májusában megszerezték a Bajnokok Ligáját, feltöltötték a kasszát, majd 2008 februárban már a nyolcaddöntőben elhasaltak, kiesett a költségvetés nagy része. Jött az újabb csapás, a BL-be sem sikerült bekerülniük, így 2008-2009-re az olcsó UEFA-kupával kellett tervezniük, ahol az utazási költség elviszi a teljes bevételt.

Múlt nyáron megvették Ronaldinhót 20 millió euróért, visszaigazoltak egy rakat sztárt, akik nem kerültek ugyan szinte semmibe, de fejenként legalább öt millió eurót keresnek évente. Még a cserekapus Dida is négyet.

Még ennyi is belefért volna talán, ha a Milan idén megnyeri a bajnokságot és az UEFA-t, de február végére az Inter otthon 11 ponttal elhúzott tőlük, a kupából meg a Bundesliga tizenikszedik helyezettje, a Werder Bremen verte ki őket.

Közben kölcsönbe megszerezték David Beckhamet, de megvenni nem tudják, mert 16-17 millió eurót kellene fizetni érte az LA Galaxynek, ők viszont maximum 10-et szánnak rá.

Szinte röhej, hogy az 5-6 milliónyi különbséget nem akarják kicsengetni, Beckham kedden már azt mondta, állja ő, csak ne kelljen visszamennie Amerikába.

Még viccesebb, hogy mióta a csapatban van, folyton hakniznak. Játszottak egyet a januári, emirátusokbeli edzőtáborban, átugrottak Hannoverbe, kiutaztak Glasgow-ba, a Rangershöz, jelenleg Dohában vannak, ahol ők lesznek az ellenfél egy helyi sztár búcsúmeccsén.

Úgy tudni, 1-1,5 millió eurót, vagy még ennél is többet kasszíroznak egy ilyen kiruccanással, vagyis már csak 3-4 kell, és leelőlegezhetik Beckhamet.

Mindeközben az anyagi leépülés, vagyis a sikertelenség felelőse, a motiválni képtelen és taktikailag is kifújt edző, Carlo Ancelotti továbbra is a kispadon van. Sőt, a héten megmondták neki, ha a bajnokságban 3. lesz a csapattal, maradhat jövőre is. Olaszország legjobb keretével kell a harmadik legjobbnak lennie.

Ancelotti és Berlusconi, hjaaj
Ancelotti és Berlusconi, hjaaj

Hiába kapnak ki hetente, a menesztése szóba sem kerül, pedig ha múlt februárban, a BL-búcsú után megtették volna, nem éri el őket a válság. Legalábbis ennyire biztosan nem.

Berlusconi viszont valamiért szerelmes Ancelottiba, másra nem lehet gondolni. Már játékosként kedvelte, edzőként imádja, ebben az állapotban meg – ahogy mondják is – nem lehet józanul gondolkozni.

Berlusconi kiszeret belőle mielőbb vagy kikölcsönözhet bármilyen klasszist, klubja marad, ahol van.