100 dollárért 14 meccsjegy: éljen a válság!

2009.03.09. 15:02
A gazdasági világválság érinti az amerikai sportokat is: az ESPN újságírója nem egészen 25 ezer forintból hét sportág csúcseseményeire vásárolt belépőket.

Súlyosan érinti az amerikai sportok nézettségét a válság, mostanra odáig fajult a helyzet, hogy gyakorlatilag drágább eljutni egy városi sporteseményre tömegközlekedéssel, mint bejutni rá. Az ESPN magazinjának szerzője, Rick Reilly 100 dollárral, 24 500 forinttal indult jegyeket vásárolni amerikai topeseményekre, ezért az összegért 14 eseményre vett belépőt.

Az ötletet az adta, hogy az újságírónak feltűnt, az Orange Bowl-ra (az amerikai-futball egyetemi bajnokságának döntője) olcsóbban tud jegyet venni, mint amennyibe egy kiló narancs kerül.

A szezon előtt az alacsony bérleteladások, és a szurkolók távolmaradása miatt az NBA azzal próbálta kosárlabdameccsekre csábítani az embereket, hogy átlagosan 49 dollárért már be lehet jutni szinte bármelyik csapat meccsére. Ehhez képest Reilly első vásárlása egy Denver-Dallas NBA-meccs belépője volt, amiért 1.99 dollárt fizetett, majd újabb 3 dollárért jegyet vett a Toronto-Houston meccsre.

Az egyetemi bajnokság egyik rangadója (UCLA-Oregon) egy kicsit többe, 7 dollárba került, de a Big East döntőjére - amikor két meccset játszanak egymás után a Madison Square Gardenben - már 12 dollárért is árulnak jegyeket. Négy komoly sportesemény után még mindig 76 dollárja maradt.

Vissza az NBA-be: a San Antonio-Washington meccsre (igaz, a felső tribünre) 99 centért is lehet belépőt venni, és még ugyanezen a napon belefér 6 dollárért egy atlantai NASCAR-futam is a programba.

Kezdődik lassan a baseballszezon, a Texas-Baltimore alapszakasz meccsre 4.50-ért vett jegyet az újságíró, ezzel még csak 35-öt költött. A tenisz legnagyobb sztárjai, Serena Williams, Roger Federer és Rafael Nadal is indulnak a floridai Sony Ericcson Openen, ahol egy alapvonali tribünre szóló napijegyért 14.50-et kérnek.

A Houston Rodeo – Texasban hihetetlen népszerű a sport - belépője úgy kerül 7 dollárba, hogy utána egy Hootie and the blowfish koncert is az árban van, ezzel 10 esemény után még mindig csak kicsit több mint az összeg felét költötte el Reilly. A maga 20 dolláros árával messze a legdrágább jegy a US Open golfverseny egyik bemelegítő napjára szóló belépő, magára a versenyre még az év elején elfogytak a jegyek.

Nem maradhat ki az NHL sem, a Tampa Bay-Ottawa meccsre 6 dollárért lehet bejutni, majd az egyetemi baseballbajnokság döntője következik, ahova ritkán megy egyedül az ember, viszont 8.50-ért két belépőt lehet kapni, és az sem baj, hogy nem szól jó helyre, várhatóan annyi üres hely lesz, hogy az ember oda ül, ahova akar.

13 esemény után már csak 50 cent maradt, de egy jegyre ez is elég: a New York Yankees vadonatúj stadionjába 25 centért lehet jegyet venni a Chicago Cubs elleni meccsre. Mindez másfél évvel azután, hogy a fent említett stadion építésekor a legjobb helyekre szóló bérleteket 810 ezer dollárért árulták. Reilly azzal fejezi be, szívesen kifizeti ezt az összeget, de csak ha beállhat játszani is.