Inzaghi és a spártai 300

2009.03.17. 12:41 Módosítva: 2009.03.17. 12:41

Furcsa látvány a 35 éves sportoló, amint az utolsó védő vonalán rendszerint egy méterrel túl várja az indításokat, majd két kézzel imádkozik a partjelző felé fordulva. Szánalomra méltó, hiszen se nem gyors, se nem ügyes, nagyjából esélye sincs lefutni senkit, és már a test test elleni ütközeteket sem nyeri meg. Egészen addig így is van ez, míg Filippo Inzaghi be nem vonszolja magát a tizenhatoson belülre.

Ott hirtelen fiatalodik 10 évet, és az esetlen ólommadárból folyamatos fenyegetést jelentő csatárfenoménné válik. Inzaghi egyik beceneve, az Alta Tensione (Magasfeszültség) tökéletesen eltalált választás. Benne van, hogy öt gólt érő passzból kettőnél lesen van, egyet rosszul vesz át, de a maradék kettőt bevágja, legyen szó bajnokiról, válogatott meccsről, vagy éppen egy BL-döntőről.

Pippo a büntetőterületen belüli hadviselés tábornoka. A legkisebb hibára is azonnal lecsap, és mintha mágnes lenne benne, valahogy mindig odakeveredik a labda, ahol ő pulzál, minden kipattanót ő gyűjt be, hiába nem vad lábú tinédzser már, hogy aztán spártai egyszerűséggel passzoljon a kapuba. Teljesen felesleges szólókat várni tőle, a tizenhatoson kívülről sem veszélyes igazán, de ha elég közel kerül a kapuhoz, egyszerűen mindenéről bepattan a labda.

Nem látványos annyira, amit csinál – kivéve persze a gólörömét, teljesen mindegy, hogy a Salernitana elleni kupameccsen, vagy a Liverpool elleni BL-döntőn talál, mindegyiknek úgy örül, mintha életében az lenne az első –, és az ő játéka valóban nagyban függ a passzokért felelős csapattársaktól, de ha olyan középpályások vannak mögötte, mint Zinedine Zidane (Juventus: 120/57), vagy Andrea Pirlo, Clerence Seedorf és Kaká (Milan: 155/62), akkor Inzaghi ontani fogja a gólokat.

Filippo Inzaghi a Siena ellen belőtte a 299.-et és 300.-at. A két találat összesen 15 méterről esett, és Pippo ugyanúgy örült mindkettőnek. Önbizalmát mutatja, hogy két gólra a jubileumtól is volt gondja rá, hogy a kispadra legyen készítve egy Inzaghi 300 feliratú mez, amit megérdemelt cseréjekor felmutathatott a Milan szurkolóinak.

Egy irigy edző egyszer azt mondta Inzaghiról, hogy lesen született. Újra szembe kell szállnunk vele: a földrajzi meghatározás úgy hangzik helyesen, hogy Filippo Inzaghi a tizenhatoson belül született.