Kőbánt legfeljebb egy évre büntethetik

2009.03.17. 13:50
A kétszeres olimpiai bajnok kajakos ellen rongálás miatt január óta eljárás folyik, az ügyben jelenleg a tanúkat hallgatják meg.

Kőbán Rita ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi rendőrkapitánysága január végén indított eljárást, a vád szerint a 43 éves kétszeres olimpiai bajnok kajakos 2008. szeptember 18-án elbontotta volt üzlettársai fából épült zöldségesbódéját, 150 ezer forint kárt okozott, rongálással gyanúsítják.

A keletkezett bontási faanyagot a Budapest X., Albertirsai úton bérelt tároló helyiségben helyezte el, ennek során a sértett által a helyiségben tárolt értéktárgyak megrongálódtak.

A hatszoros világbajnok tagadja, hogy kárt tett volna más értékeiben, a szóban forgó zöldségesbódét vállalkozása, a Kőbán Bt. üzemeltette. A kajakos állítása szerint munkatársai csődbe vitték a vállalkozást, így a bt. visszavonta a területfoglalási engedélyt, törvényi kötelessége volt a bódét elbontani.

koban

A BRFK friss tájékoztatása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága az ügyben jelenleg a tanúk meghallgatását végzi.

A Bűntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 324. § bekezdése szerint aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. A büntetés a vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a rongálás kisebb kárt okoz.

Kőbán Rita 1992-ben Barcelonában kajak négyesben szerezte első olimpiai aranyát, majd 1996-ban Atlantában egyesben is nyert. Világ- és Európa-bajnokságokon összesen 6 aranyat, 5 ezüstöt és bronzot nyert. Kőbán 1994-ben és 1995-ben az Év női sportolója volt.

Visszavonulása után szakedzői diplomát szerzett, majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara etikai bizottságának tagja lett. 2001-ben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, később elnökségi tagja lett, a posztot 2005-ig töltötte be.