Öt ifikorú kínai úszó doppingolt

2009.04.09. 12:33 Módosítva: 2009.04.09. 12:38

Kivétel nélkül ifikorú az az öt kínai úszó, akit doppingvétség miatt két évre tiltott el az ázsiai ország sportági szövetsége. Az érintettek - a kínai doppingellenes ügynökség (angol rövidítéssel CADA) bejelentése szerint - egyformán a 2008 júniusában rendezett országos korosztályos bajnokságon buktak meg az ellenőrző vizsgálaton. Valamennyien a klenbuterol nevű anabolikus szteroidot használták. Az öt esetet a nemzetközi szövetség (FINA) is megerősítette, a két évre versenytilalom alá helyezett úszók mellett edzőik 12-24 hónapos büntetést kaptak.

"A bajnokság alatt ellenőriztük őket, majd a pozitív teszteredmények ismeretében ideiglenesen felfüggesztettük őket, egészen a mostani végső megerősítésig - jelentette ki a CADA vezetője, Csao Csien (Zhao Jian), aki a hosszadalmas procedúrát, az ügy késedelmes napvilágra kerülését így magyarázta. "Időbe tellett, míg a vizsgálat lezárult, különös tekintettel a tavaly augusztusi pekingi olimpiára."

"Azt a büntetés kapták, amit megérdemeltek. Mi semmit sem rejtegetünk" - nyilatkozta a kínai úszószövetség képviseletében Lan Csing (Lan Jing).