Talmácsit idén nem látjuk versenyezni?

2009.04.10. 15:07
A Magyar Televíziónak a hat hónappal ezelőtti ár hatodáért sem kell a MotoGP-közvetítés, a világbajnokság első futamát vasárnap rendezik Katarban.

48 órával a gyorsaságimotoros-világbajnokság idénynyitó versenye, a vasárnapi Katari Nagydíj előtt még nincs megállapodás a jogtulajdonosok és a legutóbbi három és fél évadot közvetítő Magyar Televízió között.

"Tárgyalunk még. Dolgozunk rajta, hogy legyen megegyezés" - mondta Schulek Csaba, az MTV sportfőszerkesztője. Az MTV anyagi lehetőségei és az euró-árfolyam rontják a helyzetet, további részleteket nem árult el, de nemrég újabb ajánlatot dolgoztak ki.

A futamokat eddig (Olaszországot kivéve) egész Európában közvetítő Eurosport is levette műsoráról a versenysorozatot. A MotoGP-t a csatorna megszületése óta közvetítették, hosszú távú szerződésük lejárt, azt szerették volna megújítani.

Szabó Gábor vezető kommentátor elmondta, nagyjából egy éven át tárgyaltak a jogtulajdonos Dorna céggel. A spanyolok a korábbi összeg háromszorosát kérték, az Eurosport két és félszeresét adta volna meg, nem jutottak egyezségre.

A jogtulajdonosokhoz közel álló informátorok szerint a Dorna minden országban a köztévét preferálja, a Magyar Televízióval fél éve tárgyalnak. A spanyol cég először árat akart emelni az MTV ZRt.-nek, a megbeszélések megszakadtak. Az emelt ár is a piaci alatti lett volna, a sorozatban versenyző nélküli Románia például ennek többszöröséért kapta meg a jogokat.

Két hete a jogtulajdonos a saját szabályzata szerinti lehető legalacsonyabb árat ajánlotta a köztévének, mely euróban alacsonyabb (a rossz árfolyam miatt forintban több) a tavalyinál, az MTV megkapta volna mindhárom kategória jogait, ráadásul a kábeltelevízióknak továbbértékesíthette volna az adást. A televízóban ezt sem fogadták el, az MTV válaszul nulla forintos ajánlatot tett.

Talma 250cc

Ujhelyi István, a Balatonring projektkoordinátorának tudomása szerint az MTV a korábbi ár hatodáért juthatna hozzá a közvetítési jogokhoz: "Az elmúlt két napban újabb szponzorok jelentkezésével tovább csökkenhetnek a köztévé költségei". Ujhelyi szerint elképzelhetetlen, hogy közvetlenül Talmácsi Gábor csapatának, a Balatonring Teamnek megalakulása után ne tartsák fontosnak a közvetítést.

A legfrissebb hírek szerint a köztévé megadja az alacsony ár felét, ha az MTV kuratóriuma a jövő héten megszavazza a ZRt. 2009-es költségvetését.

A katari GP magyar idő szerint pénteken este fél nyolckor a 125 kcm-esek szabadedzésével kezdődik, a 125 kcm-ben 2007-ben világbajnok, tavaly bronzérmes Talmácsi Gábor a 250-esek között egy órával később kezd. A 250 kcm-esek futama, amelyen a másik magyar, Tóth Imre is rajthoz áll, vasárnap 20:15 órakor rajtol.