Dominikai invázió Amerikában

2009.04.24. 14:03

A baseball amerikai sport - mondják azok, akik okosnak akarnak tűnni, amikor szóba kerül véletlenül. Ám ha a kekeckedő, többet hozzáértő felteszi az "és még?" kérdést már lefagy a szoftver. Pedig játsszák a baseballt a világ szinte minden részén, sőt, van, ahol jobban, mint az őshazában. Ennek ellenére meglepő lehet, hogy a napokban kiadott statisztika szerint az MLB játékosok közel harmada már nem is amerikai születésű.

Az MLB rajtjakor összesen 818 játékost neveztek be a csapatok (748 aktív, és további 70 sérült vagy eltiltott játékos). A brit tudosok statisztika megállapítja, hogy ebből a 818 emberből 229 nem az USA államainak egyikében született.

A TOP listát egyértelműen Dominika vezeti, 81 játékossal képviseli magát a népes mezőnyben. A ranglista második helyén Venezuela 52, a harmadikon pedig Puerto Rico 28 játékossal. Érkeztek még játékosok Mexikó (14), Kanada (13), Japán (13), Kuba (7 remekül úszó), Kuraszó (4), Panama (4), Ausztrália (3), Korea (3), Kolumbia (2), Nicaragua (2), Tajvan (2) és Hollandia (1) területéről.

A legtöbb külföldit foglalkoztató csapat a Seattle Mariners, ahol a nemzetközi játékosok (18/28) 53.6%-ban vannak jelen. Itt mondjuk a csapatvezetés sem amerikai, így érthető a dolog. A második helyen azonban meglepetésként érhet mindenkit, hogy a nevük szerint jenkik a második legkevésbé jenkik az egész ligában: 12 játékosuk származik Amerikán kívülről, csak úgy, mint a Boston Red Soxnak és a másik New York-i csapatnak a Metsnek.

A legnemzetközibb csapat az MLB-ben az Atlanta Braves, ahol 8 különböző nemzet fiai találhatók amerikai társaik mellet.

A tarcsiban ez az arány még keményebb. 6973 játékosból 3335 nem amerikai születésű található, összesen 41 különböző országból.