Leesik Overdose patkója - képről képre

2009.04.25. 10:54 Módosítva: 2009.04.25. 11:02
A csodaló hátsó lábával lelépte bal első patkóját a vasárnapi győztes futamon, sztárzsokéja, Christophe Soumillon jól reagált, azonnal ritmust váltott, és áthelyezte a súlypontját a nyeregben.

Végig vezetve, óriási fölénnyel nyerte a Kincsem Parkban rendezett galoppversenyt vasárnap Overdose, a 12. futama után is veretlen magyar csodaló. Lovasa, a világ legjobb zsokéjának tartott Christophe Soumillon féltávnál hátranézett, nem lovagolta ki teljesen Overdose-t, kiengedett.

A versenyen rajongóként és hobbifotósként a pálya mellett álló Szappanos Bálint első két képén látszik, hogy a futamot vezető négyéves pej mén bal első patkója kifordult, lóg. A harmadikon Overdose két mellső lába között repül az elhagyott patkó, az utolsón a ló lába már patkótlan.

Mikóczy Zoltán szerint Overdose nem érzékelte, hogy patkó nélkül fut, teljes lendülettel ment, futását nem zavarta, futamát nem befolyásolta az eset.

Overdose tulajdonosa szerint a ló hátsó lábával lelépte patkóját: mivel az előző patkolását elrontották, ezért szilikonos párnát kapott patájára, ha ennek a szélére rálépett, a patkó könnyen lejöhetett.

A világ legjobb zsokéjának tartott Christophe Soumillon pontosan tudta, mi történt, lereagálta az esetet, ritmust váltott és áthelyezte súlypontját a nyeregben.

Az elhagyott patkót azóta pótolták, ugyanaz a kovács tette fel, aki legutóbb kicsit megsértette a ló patáját. Új technikát alkalmaztak, Overdose-nak ragasztóval és szöggel felerősített patkója van.

Overdose harmadszor és valószínűleg utoljára futott Magyarországon, a Kincsem Parkban több mint tízezer néző volt. A ló május 4-én utazik Angliába, ahol júliusig négyszer fut.

Overdose idei programja

05.23. Haydock Park, Temple Stakes
06.16. Ascot, King's Stand Stakes
06.20. Ascot, Golden Jubilee Stakes
07.10. Newmarket, July Cup
08.30. Baden-Baden, Goldene Peitsche
10.04. Párizs, Longchamp, Prix de l'Abbaye vagy Japán, Nakamaya, Sprinters Stakes
11.07. Kalifornia, Santa Anita, Breeders Cup vagy Melbourne, Flemington Park, Pattinack Farm Classic
12.15. Sha Tin, Hong Kong Spirit