Talmácsi vezetett, de 4. lett Japánban

MTI/Index
2009.04.26. 08:59 Módosítva: 2009.04.26. 09:47
A győzelmet a spanyol Alvaro Bautista (Aprilia) szerezte meg a japán Aojama Hirosi (Honda) és az olasz Mattia Pasini (Aprilia) előtt. A kategória másik magyarját, Tóth Imrét (Team Tóth Aprilia) a 13. helyen intették le.

A Motegiben korábban kétszer is dobogós magyar remekült rajtolt el a 7. helyről, az első kanyarból harmadikként jött ki, bár kicsit meglökték a start után.

A 125 kcm-esek között 2007-ben világbajnok, 2005-ben és 2008-ban pedig bronzérmes Talmácsi nagyszerűen tartotta magát: feljött Aojama mögé másodiknak, sőt a vezetést is átvette, de csak rövid időre, mert a japán és a világbajnoki címvédő olasz Marco Simoncelli is eléje került.

Ők ketten el is húztak a mezőnytől, illetve a spanyolok klasszis versenyzője, Alvaro Bautista is gyorsabbnak bizonyult, Talmácsi azonban a közvetlen üldözőboly tagja maradt.

14 körrel a vége előtt Simoncelli hibázott, kerékcserére kényszerült, így Talmácsi az ötödikről fellépett negyediknek. Hiába próbálta beérni az őt közben megelőző Pasinit, dobogóközeli helyezése remek teljesítmény, ami 13 világbajnoki pontot jelent számára.

Elöl a csatát Bautista nyerte, aki 6 körrel a vége előtt került Aojama elé, és érkezett a célba elsőként.

Talmácsinak második nagydíja volt ez a nagyobb kategóriában, két hete, Katarban, amikor először indult, 10. lett.

Tóth Imre - aki a vasárnap reggeli, esős szabadedzést megnyerte - a 20. rajthelyről indulva 13. lett, 3 vb-pontot kapott.

A Moto GP-futamot jó verseny végén Jorge Lorenzo nyerte, egy másodperccel előzte meg csapattársát, Valentino Rossit. A két Yamaha mögött a hondás, sérüléséből lábadozó Dani Pedrosa végzett, a negyedik a ducatis Casey Stoner lett.

Lorenzo egy év után nyert ismét, tavaly Portugáliában szerezte első Moto GP-sikerét. A vasárnapi karrierje 23. motoros-vb-győzelme lett.

A sorozat pontállása nagyon szoros, Lorenzónak 41, Rossinak 40, Stonernek 38 pontja van.