Hát mégis lehet ütni Greinke ellen?

2009.04.30. 14:19 Módosítva: 2009.04.30. 15:17

Az American League East és Central csoportját vezető csapatok rangadója magában talán nem érne posztot, az pedig biztosan nem, hogy a Kansas City feltörölte a Kaufmann Stadium diamondját a Torontóval, de van itt valaki, aki bejelentkezett a Nap Hőse címre, mi pedig örömmel nyújtjuk át a hangszórót Zack Greinkének, a Royals dobójának.

A KC-pitcher a Toronto 11-3-as legyőzésével elsőként ért el öt győzelmet a Major League dobói közül, a Royals pedig 11-10-es mérleggel holtversenyben vezeti a középső csoportot, mivel azonban hamarosan úgyis leszakadnak a Chicago és talán a Detroit mögött, térjünk is vissza gyorsan Greinkéhez, aki a győzelem során búcsút mondott tökéletes statisztikájának.

(Apróbetűs kezdőknek: a dobók teljesítményét az ERA (Earned Run Average) statisztikai kategória számai jelzik. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy 9 inningre bontva hány kiérdemelt pontot szereznek ellene az ellenfél támadói. A kiérdemelt fontos szó, ha ugyanis egy ütő a védők hibájából (error) jut ki a bázisra, és aztán pontot szerez, az nem rongálja a dobó statisztikáját. Házi feladat: számoljuk ki a New York tajvani dobójának ERA-ját a Cleveland elleni stadionavató sorozat megénekelt meccsén)

A fentiek fényében már a baseball szabályaiban kevésbé járatos olvasók is dübörgő tapsviharral jutalmazzák Greinke kunsztját, aki ellen 43 egymást követő inningben (ebből 14-et tavalyról hozott magával) nem sikerült kiérdemelt pontot szerezniük az ellenfeleknek, azaz 0.00 volt az ERA-ja. A Toronto ugyan már az első inningben kiérdemelt egy pontot, ezzel véget vetve a dobó fantasztikus sorozatának, de azért a 0.50-es ERA miatt sem kell világgá mennie.

A témába vágó videót azért elsősorban a zene miatt választottuk.