Olimpiai bajnok is bukott az utóvizsgálaton

2009.04.30. 13:23 Módosítva: 2009.04.30. 13:24
Bahrein első olimpiai aranyérmét veszítheti el, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy új eljárással újra megvizsgáltatta a pekingi olimpián levett mintákat. A marokkói származású Rasid Ramzi hiába nyerte meg az 1500 métert, lehet, egy évig sem örülhet olimpiai címének, és a kenyai Kiprop lesz a végső győztes.

Különböző források mind a hat, mintájuk újraelemzése után frissen doppingvétségen ért pekingi olimpikon nevét nyilvánosságra hozták.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden közölte, hogy hat sportoló összesen hét, Pekingben levett mintájában bukkantak a CERA, azaz az EPO vérdopping harmadik generációs változatának nyomaira. Lényegében a szer miatt indult az eljárás is.


Az 1500 méteren aranyérmes bahreini futó Rasid Ramzi és a férfiak országúti kerékpáros mezőnyversenyében ezüstérmes olasz Davide Rebellin, valamint Yudelquis Contreras-Maridalin dominikai súlyemelő érintettségét hazája olimpiai bizottsága megerősítette. A német kerékpáros Stefan Schumacher gyanúba kerülését a német sportági szövetség igazolta.

Míg a gyalogló görög Atanazia Cumeleka és a középtávfutó horvát Vanja Perisic doppingvétségét több hírügynökség a vizsgálat eredményét ismerő forrásra hivatkozva tette közzé.
Rasid Ramzi mintáját másodszor június elején vizsgálják. A marokkói származású Ramzi 2005-ben a 800 mellett az 1500 métert is megnyerte a helsinki világbajnokságon, ez a bravúr korábban Peter Snellnek sikerült csupán.

Ha az ellenpróba megerősíti az első teszt eredményét, Ramzi helyett a második kenyai Asbel Kipruto Kiprop léphet elő aranyérmessé, az új-zélandi Nicholas Willis kaphatja az ezüstöt, az eredetileg negyedik francia Mehdi Baala a bronzot.

A NOB 948 mintát vizsgált meg újra, miután a játékokat követően sikerült kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel ki lehet mutatni a CERA-t is.

Hogy hivatalosan mikor adhatják át az érmeket az érintetteknek, nem tudni, hiszen a kalapácsvető Pars Krisztián még mindig nem kapta meg ezüstjét, jóllehet már decemberben neki ítélte a NOB.