Armstrong új csapatba megy 2010-ben

2009.07.22. 12:34
A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong megerősítette: 2010-ben is folytatja a versenyzést, csütörtökön bejelentést tesz az új szponzorról. A hírek szerint az Astanától már biztosan távozó csapatfőnök, Johan Bruyneel irányításával hoznának létre új csapatot.

A hároméves kihagyás után visszatért 37 éves Armstrong a második helyen áll jelenleg a Tour de France-on, és csütörtökön hivatalosan is bejelenti, ki lesz az új szponzora. Az amerikai jelenleg a kazah Astana csapat tagja, de az elmúlt hónapokban felmerült anyagi gondok miatt új támogatók keresésébe kezdett.

Egyelőre annnyit tudni, amerikai szponzort talált, amellyel vélhetően egy új csapatot alakít 2010-re. Ezt a feltételezést erősíti az is, hogy jelenlegi csapatfőnöke, Johan Bruyneel – akivel a hét Tour-győzelmét elérte – már bejelentette, távozik a szezon végén az Astanától.

Ennek legfőbb oka, hogy a kétéves letiltását július végén letöltő Alekszandr Vinokurov visszatérését tervezi az Astana csapatba, amelyet 2006-ban a kedvéért hoztak létre. A kazah versenyző a 2007-es Touron lebukott vérdoppinggal, ezt követően került Bruyneel az Astana élére. A belga teljesen átalakította a csapatot, Contadorral Girót és Vueltát nyert 2008-ban, és nem kíván együtt dolgozni Vinokurovval.

Contadort, aki jelenleg vezet a Tour de France-on, meglepte Bruyneel döntése, és bár a Tour végéig nem nyilatkozik a jövőjéről, elképzelhető, hogy ő is távozik.

Armstrong a Motorola csapatában (1992–96) kezdte profi pályafutását, hét Tour-győzelmét a US Postal, később Discovery Channel (1999–2005) színeiben érte el. Az Astanát 2008 ősze óta erősíti.