Cseh elsőre Európa-csúcsot úszott

2009.07.29. 11:48
Nyoma sem volt Cseh László betegségének a római úszó világbajnokság szerdai versenynapjának délelőttjén. Meg sem tudták közelíteni nagy riválisai, délután elődöntő vár rá, csütörtökön pedig a döntő.

Cseh László Európa-, Kis Gergő pedig egyéni csúccsal jutott be a férfi 200 méteres vegyesúszás szerda délutáni elődöntőjébe a római úszó világbajnokságon.

cseh

A fertőzéses gyomorbetegségéből felépült olimpiai ezüstérmes Cseh 1:56.34 perccel nyerte szerda délelőtti futamát, ezzel megdöntötte saját, 1:56.52-es, tavaly augusztus 15-én, a pekingi olimpián felállított rekordját. A futamharmadik Kis 1:58.48-cal csapott célba.

Összesítésben Cseh az első, Kis pedig hetedik idővel jutott tovább a 16 közé. Kis a 800 gyorsot, pedig azon Európa-bajnok, áldozta be ezért a versenyszámért.

Cseh mögött az amerikai Eric Shanteau több mint egy másodperccel maradt el, így lett második, az amerikai bajnok Ryan Lochte 1,6 tizedet kapott. Lochte még július elején szenzációs időt úszott. A harmadik helyen jelenleg az ausztrál Leith Brodie, a negyediken a brazil Thiago Pereira áll.

"Voltak hibáim, még szoknom kell a versenyzést, a pillangónál például korábban jöttem fel, az egyik fordulónál pedig a csuklóm is kiakadt, mellen rázódott csak a helyére, szóval jócskán vesztegettem el időt, de azért nem vagyok elégedetlen. Az Európa-csúcsból következtetni a leendő végső helyezésemre nem lehet, de azért bizakodom, hogy ott leszek az élen" - mondta Cseh az MTI-nek.

Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa 200 pillangón jutott az elődöntőbe.

A kapitány értetlenkedik

"A hazulról érkező szirénhangokkal van bajom, a sportágunkat nem ismerőkkel, a sportágellenesekkel, akik azt susogják, hogy korábban Kovács Ágiból, most Hosszú Katinkából az amerikaiak csináltak nagy úszót. Mintha a magyar edzők nem értenék a dolgukat. Hát ezt kikérem magunknak. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ági példának okáért csak itthon úszott csúcsokat, a tengerentúlon sosem. Az itt bronzérmes Hosszú sem Amerikában lett most egyszerre sztár, még kiutazása előtt lett Európa-bajnoki ezüstérmes 400 vegyesen. A magyar edzők tudása is megvan, úgyhogy nem kérünk az ellenséges hangokból" - magyarázta az MTI-nek Kiss László szövetségi kapitány.