Gyurta hajrája a legerősebb a világon

2009.08.01. 13:59
„Nem feltámadásról van szó, mert 2007 óta Dani ott van a győzelemre esélyes szűk magban” - mondta a pénteki világbajnoki címet szerző Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor. Észnél kellett lenni, hogy folyamatosan javuljon, és harmadszorra, a döntőben érje el legjobbját. Tíz éve edzi Gyurtát, kitartottak egymás mellett a legnehezebb időkben is, pedig még ultimátumot is kapott.

A római úszó világbajnokság egyik legnagyobb versenyét a 200 méteres férfi mellúszás hozta. Gyurta Dániel féltávnál nyolcadiknak fordult, az utolsó ötvenre hatodiknak, mégis ő nyert, mert ellenállhatatlanul hajrázott. Egy századdal megelőzte a nagy favorit amerikai Eric Shanteau-t. A kiegyensúlyozottságot érzékelteti: az első négy 14 századon belül volt.

A 20 éves olimpiai ezüstérmes versenyző háromszor úszott a vb-n, folyamatosan javította meg az idejét, eddig ez a magyarok közül lényegében csak neki sikerült.

Névjegy:

Született: 1989.05.04., Budapest
Klubja: Jövő SC-II. kerület
Fő versenyszáma: 200 m mell
Legjobb eredményei:
olimpia: 2. (200 m mell, 2004), 5. (200 m mell, 2008)
világbajnokság: 1. (200 m mell, 2009), 6. (200 m mell, 2007)
rövidpályás Eb: 1. (200 m mell, 2006 és 2007)

"Így építettük fel a versenyét, de nagyon észnél kell lenni, a későbbi ötödik Rickard éppen csak becsúszott a tizenhat közé. Az olimpián elsőre érte el a legjobb időt, ezen már később nem tudott javítani. Most szépen ívelt felfelé, de azért a befutó is csak azt igazolta, amit mindig is mondogatok: iszonyatosan erős ez a mezőny, hihetetlen a konkurencia, még akkor is, ha a japán Kitadzsima nincs itt. Azt is mondom mindig, nagyon meg kell becsülni a helyezéseket is, nemhogy az érmeket” - mondta az edző, Széles Sándor, aki Széchy Tamás mellett tanulta a szakmát.

A hotelben mindenkinek fülig ért a szája a verseny után, de nem volt nagy és sokáig tartó ünneplés, arra majd vasárnap kerítenek sort. Tanítványa kimenőt kapott, a városba ment, de nem maradt sokáig.

„Amikor féltávnál a táblára néztem, nem láttam annyira borzasztónak a helyzetet, mint amennyire annak tűnhetett, pedig nyolcadik volt. Az ideje viszont (1:02.14) az eddigi legerősebb volt. A mozgása nagyon jónak tűnt, és tudtam, hogy neki van a legerősebb hajrája a világon, ezért kezdtem bizakodni. Nem ültem jó szögben, nem ugrottam fel azonnal a benyúlás után, de a Dél-Afrikában dolgozó Tőrös Karcsi mondta nekem rögtön, hogy megvan. Hát meglett.

Ennél szűkebben nem is lehetett volna, de most végre mellettünk állt a szerencse, és a sors visszaadott abból, amit korábban elvett. Mert Dani folyamatosan tagja volt az élmezőnynek, ennek a szűk magnak immár két éve, de csak helyezései voltak. Nem feltámadásról van itt szó, hanem tudatos munkáról. Most kellett a szerencse is ahhoz, hogy ne a negyedik helyről és kisebb csalódásról beszéljünk. De mint tudjuk, a szerencsét illik provokálni, akkor áll csak az ember mellé. Dani elképesztően profi stílusban versenyzett. Ilyen hideg fejjel, bölcsen, éretten talán még nem is láttam. Az elődöntőben kicsit megszidtam, hogy nem vehette észre a két ausztrált, akik nagyon mentek, és világcsúcsot úsztak. Nagy előny volt, hogy Shanteau mellett úszhatott, mert ő azért kulturáltabban kezd, nem öngyilkos iramban. Ragadt rá, és szépen megfogta, amikor kellett. Az olimpián az volt a gond, hogy vitte a szíve előre, annyira mentek a riválisai. Most zseniális volt” - adott egy hosszabb értékelést a Himnuszt megkönnyező Széles.

Gyurtát riválisaival összehasonlítva szembetűnő, hogy alacsonyabb, és kilóban is elmarad tőlük, mégis tudta ezt ellensúlyozni. Egyre jobban tol a lábával, és technikailag, vízfekvésre nincs nála jobb. És hihetetlen motor - ezt a kifejezést az Amerikában olimpiai bajnokot nevelő Nagy József használta - van benne, kivételes hajrája is erre alapozható. Gyurta rendkívül laza izomzatú, olyan mutatványokra képes, mint egy cirkuszi akrobata.

Széles elismerte, sokat gyakorolták a célba érést az edzéseken, ekkor rá kell tekerni a falra, szó szerint meg kell támadni, mert ezen nagyon sok múlhat.

„Természetesen benne van ebben a sikerben, hogy kitartottunk egymás mellett. A nehéz pillanatokban is hittünk egymásban” - jelentette ki Széles, aki még nem nézte vissza a versenyt, de feltétlen ki akarja elemezni, mégha le is izzad.

Gyurta fantasztikus athéni bemutatkozása, és második helye óta ötvenes medencében nem nyert érmet, Széles ultimátumot kapott, miután a 2005-ös vb-re nem jutott ki, 2006-ban, Budapesten pedig nem került a legjobb tizenhat közé sem.

A 2004-es sikerét még gyerekfejjel érte el, nem volt könnyű feldolgoznia a hirtelen támadt népszerűséget, hogy a Barátok köztben is szerepelt, megismerte az egész ország. Még az is kérdéses volt, megmarad-e egyáltalán az úszósportban.

Kiss László kapitány már a felkészülés alatt mondta, még soha nem tartott ennyire előre.

A Rómában vesztes Eric Shanteau kiemelte, hogy erre a hajrára nem számíthatott, nem kalkulálhatott azzal, hogy van még mögötte valaki. Shanteau persze az arannyal lett volna igazán elégedett, tavaly szeptemberben hererákkal műtötték, egyértelmű célja volt, hogy az aranyért versenyez.

„Jobban sikerült a felkészülésem, mint időnként szokott, ezúttal semmi zavaró tényező nem volt, és főleg fejben voltam a topon, végig, az első métertől az utolsóig tudtam, hogy mit kell, és mit fogok csinálni” - magyarázta Gyurta Dániel, aki a magyar sport tizennyolcadik úszóvilágbajnoka, de ilyen csekély különbséggel még senki sem nyert.

Éretten, céltudatosan

A 2008-as pekingi olimpián Európa-csúcsa után nagyon higgadtan értékelt, pontosan tudta, hogy még nem jutott döntőbe, neki pedig az a célja. „Nem szeretnék most még helyezésekről beszélni, mert a döntőt csak úgy lehet megnyerni, vagy jól szerepelni benne, hogy bejutunk oda” - mondta tavaly augusztusban.
Amikor kiderült, hogy a LEN Magazinja is első helyre teszi, annyit mondott: csak arra lehet nyomást rakni, aki magára veszi.