Hosszú Katinka: Abba akartam hagyni

2009.08.03. 11:56 Módosítva: 2009.08.03. 12:07
A vasárnap véget ért római úszó világbajnokság legeredményesebb magyar versenyzője, a 400 vegyesen aranyérmet, 200 pillangón és 200 vegyesen bronzérmet nyert Hosszú Katinka volt. A 20 éves úszónő tavaly szeptember óta Los Angelesben edz és tanul, sokat segített neki a környezet változás.

"Tényleg abba akartam hagyni az úszást" - nyilatkozta Hosszú Katinka, a vasárnapi zárónapon szerzett világbajnoki címe után. A bajai születésű úszónő élete legjobb eredményét érte el a római világbajnokságon, pedig a számára kudarccal végződő pekingi olimpia után közel volt ahhoz, hogy visszavonuljon. Nem tette, inkább kiment Amerikába, a környezetváltozásnak fontos szerepe volt mostani fantasztikus szereplésében.

"Elegem lett a faltól falig hosszakból, kissé belefásultam abba, hogy odahaza egyedül úsztam. A Los Angeles-i ösztöndíj mindent megváltoztatott körülöttem. Szeptembertől a Dél-kaliforniai Egyetem hallgatója vagyok, olyan úszócsoportba kerültem, amelynek tagja például az olimpiai bajnok Rebecca Soni."

A 20 éves úszónőnek nagy ugrást jelentett az amerikai ösztöndíj, előtte szülővárosában, Baján készült 25 méteres medencében, edzőtársak nélkül.

"Együtt edzünk, versenyzünk, jobb lett a helyzet, az új trénernél súlyzós tréningeket is elkezdtem végezni, ilyenek egyáltalán nem voltak korábban. Átalakult az étrendem, zöldségek, fehérjék kerültek előtérbe, az evésre, az alvásra mind jobban odafigyeltem, hónapról hónapra egyre többet fejlődtem."

Hosszú Katinka

Születési idő, hely: 1989. május 3. (Pécs)
Magasság/súly:
170cm/56kg
Klubja: Bajai Spartacus
Legjobb eredményei:
világbajnok (400 m vegyes, 2009), 2x világbajnoki 3. (200 m vegyes, 200 pillangó, 2009), Európa-bajnoki 2. (400 m vegyes, 2008), rövid pályás Európa-bajnoki 3. (400 m vegyes, 2004), 2x rövid pályás Európa-bajnoki 4. (400 m vegyes, 2006; 200 m vegyes, 2007)

"Megint volt értelme úszni, megszerettem újból, visszatért az életkedvem, valósággal újjászülettem, élveztem és élvezem az egész új helyzetet, különösen, hogy a római vb igazolta: jó úton járok" - mondta Hosszú Katinka.

Hozzátette: úszni a nagyapjától tanult meg, a technikájával azóta sincs gondja. Amerikai edzője, Dave Salo mellett van hazai támasza is: bajai mestere, Pass Ferenc szintén eljött a vb-re, hasznos tanácsokkal segítette.

Katinkának a világbajnokság előtt egy Európa-bajnoki ezüstérem volt a legnagyobb eredménye felnőtt világversenyen - a 2008-as tornán szerezte Eindhovenben - , a mostani világbajnokságon viszont tökéletes versenyzéssel a csúcsra ért.

Az új szuperdresszekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, egyáltalán nem bánja, hogy jövőre betiltják őket, mert szerinte nem túl kényelmes úszni bennük. "Annyira szorítanak, hogy valósággal összepréselik az embert. Nekem rögtön az elején az öltözésnél a körmöm szakadt fel csúnyán, miközben megpróbáltam magamra rángatni-erőltetni".