Cseh: Nem akarom a betegségre fogni

2009.08.03. 20:47
Az úszó vb-ről hazatért sportolók és vezetőik értékelték a római teljesítményt. Cseh László ugyan nem volt elégedett önmagával, de a szövetségi kapitány már annak is örült, hogy versenyezni tudott. Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke a vb-eredmények alapján a jövő évi budapesti Eb-n nyolc arannyal számol.

A vasárnap véget ért római vizes világbajnokságon hat érmet szerzett magyar úszócsapatot ünnepelte hétfőn a T-Mobile, amely egyúttal megállapodást kötött a hazai szövetséggel arról, hogy nemzeti szponzora lesz a jövő évi, budapesti Európa-bajnokságnak.

„Nem vagyok teljesen elégedett magammal, úszhattam volna talán jobb időt is. Ezt az eredményt azonban nem akarom a betegségemre fogni, sokkal inkább arra, hogy nem készültem eleget a vb-re. Éppen ezért a jövő évi budapesti Eb-re már szeptemberben elkezdem a felkészülést” – értékelt, és egyben már a jövőt is felvázolta Cseh László, aki Rómában a két vegyesszámban egy ezüst és egy bronzérmet szerzett.

Kiss László szövetségi kapitány úgy gondolja, Cseh jobb eredményeket is elérhetett volna, ha nem dönti ágynak egy vírus a megérkezésükkor. Hatalmas teljesítménynek tartja a két érmet, hiszen amikor versenyzőjét infúzióra kötve látta Rómában, azt hitte, nem is tud majd indulni a vb-n.

Kiss külön kiemelte az aranyérmes Gyurtát és Hosszú Katinkát. „Nagyon nagy elismerés illeti mindkettőjüket, ráadásul Katinka még két bronzot is hozzátett a gyűjteményhez. Az is a mérleg pozitív oldalához tartozik, hogy a két korosztályos rekord mellett 24 felnőtt magyar csúcs született, előkelő helyeken végeztünk az érem- és a ponttáblázaton”.

A 200 mellen világbajnoki címet szerző Gyurta Dániel elmondta, látta, hogy az utolsó fordulónál még csak a hatodik, de szerinte nem ott kell elsőnek lenni, hanem 200 méter után. Ez sikerült neki, egy századdal nyerte a számot.

Edzője, Széles Sándor szerint az olimpia után leeresztett versenyzője, mostanra azonban fizikailag és lelkileg is felnőtt. „Úgy érzem, vannak még tartalékai, amik a jövőben még jobb eredmények eléréséhez vezethetnek. Most már biztos nem követi el azokat a hibákat, amiket az olimpia után és mi is azon leszünk, hogy ezek ne forduljanak elő, így nagy reményekkel várhatja a budapesti Eb-t” – mondta Széles.

Hosszú Katinka 400 vegyesen aranyérmet, 200 vegyesen és 200 pillangón pedig bronzérmet szerzett, ezzel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett. Ennek ellenére furcsa volt számára ez a felhajtás, ami most körülveszi, még annak ellenére is, hogy felkészülése alapján számított a kiemelkedő eredményre.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke elégedett a magyar úszók teljesítményével, már előre is tekintett, a jövő évi budapesti Eb-n nem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyolc aranyérmet szerez a magyar csapat.

„Elég abból az álszenteskedésből, hogy nem az aranyak számítanak. Hosszú Katinkát és Cseh Lászlót európai versenyző nem előzte meg egyik számában sem, ez akkor három-három aranyérmet jelent, míg Gyurta világbajnok, tehát mint a világ legjobbjának, meg kell nyernie az Európa-bajnokságot is. Egy meglepetés arany pedig mindig bejöhet” – mondta Gyárfás, aki szerint a versenyzőket nem nyomasztja az elvárás.