Csúnyán leégett a világcsúcstartó rúdugró

2009.08.17. 21:48
A világcsúcstartó Jelena Iszinbajeva óriási meglepetésre érvényes kísérlet nélkül kiesett a női rúdugrás döntőjében a berlini atlétikai világbajnokságon. Az aranyérmet így a lengyel Anna Rogowska szerezte meg.

Az 5,05 méterrel világrekorder orosz versenyző a fináléban szokása szerint akkor akart beszállni, amikor vetélytársai többsége már elvérzett. A 4,75-ös magasságon azonban váratlanul rontott, majd emeltetett, de a 4,80-on sem sikerült túljutnia. Ekkor már csak Rogowska volt versenyben, aki a 4,75-öt elsőre vitte. Iszinbajeva a női 3000 m akadály befutója utáni hangzavarban futott neki harmadszor a 4,80-nak, de simán leverte a lécet.

A kétszeres olimpiai és világbajnok, a szám királynőjének tartott atléta ezzel a 2003-as párizsi világbajnokság után először szenvedett vereséget nagy világversenyen, a döntőt valójában leggyengébbként zárta: a 12 fős mezőnyből 11. lett, de csak mert egy másik orosz sérülés miatt el sem indult.

Kudarca azonban nem előzmény nélküli, mivel július 24-én Londonban már kikapott Rogowskától, akkor mindketten 4,68-at teljesítettek.

Rogowska mögött az amerikai Chelsea Johnson (4,65) és a szintén lengyel Monika Pyrek (4,65) lett a második holtversenyben.

Jelena iszinbajeva 1999-ben, a lengyelországi Bydgoszczban nyerte első versenyét, az első ifjúsági világbajnokságon 410 centis eredménnyel nyert. 2001-ben Chilében junior világbajnok lett, már 440 centis eredménnyel. Ugyanebben az évben junior Európa-bajnok is lett.

A budapesti, 2004-es felnőtt fedettpályás világbajnokságon nyerte első, felnőtt címét. A 2003-as U23-as vb-győzelemtől kezdve nem volt olyan világ, vagy Európa-bajnokság, amit ne ő nyert volna. Kétszeres olimpiai és szabadtéri világbajnok. Háromszor lett első fedettpályás-vb-n. Kétszer nyert Európa-bajnokságot, egyszer szabadtéren, egyszer fedett pályán.

A nők közül először érte el az 5 méteres magasságot, 26-szor javította meg a világcsúcsot, ami önmagában is világrekord. Idén kereken 5 métert ugrott, amivel simán nyert volna a vb-t.