Miben hasonlít Pars Krisztián Iszinbajevára?

2009.08.25. 09:43
Az esélyesek jó része nem bírta a nyomást az atlétikai világbajnokságon, nem tudta hozni valós tudását. Usain Bolt nem botlott, Blanka Vlasic is újra elhitte, hogy képes nagy versenyt nyerni. Idősebb Koncellah egykor még Kenyának nyert aranyat, fia Bahreinnek, ilyen sem volt még. Összefoglaló.

A vasárnap befejeződött atlétikai vb-n Magyarország érem nélkül maradt. A legtöbb esélye a kalapácsvető Pars Krisztiánnak volt, aki az idény közben tizennyolc versenyt megnyert, Berlinben azonban elfogyott az ereje. Mivel a szezon elején szerzett sérülését nem tudta kipihenni, folyamatosan versenyzett, a vb-re pedig külön nem készült, menetből roppant meg.

A magyarok így Pars negyedik pozícióján túl egy hatodik helyezésig jutottak, Kővágó Zoltántól többet nem is lehetett várni. Biztató, hogy a jövő évi Eb-n a gátas Kiss Dániel döntős lehet, és a nyolcszázas Kazi Tamás is bejuthat a fináléba. Az ötezres Papp Krisztina alapból ott volt már most is.

Egy másik világklasszis dobó, a diszkoszos észt Gert Kanter éppen felfért a dobogóra, de többéves veretlensége neki is a vb-n fejeződött be.

Parshoz hasonlóan dettó hatalmas favorit volt, de a vb idegi feszültségét nem bírta. Az orosz rúdugró Jelena Iszinbajeva háromból hármat rontott, ő sem tudott magyarázatot adni a történtekre. Úgy járt, mint Szergej Bubka, aki egyébként nagykabátban is átugrotta volna azt a magasságot, amelyet a barcelonai olimpián harmadikra sem vitt át. A kubai Saladino is úgy járt, mint Iszinbajeva, egy éve megnyerte az olimpiát férfi távolugrásban, most érvényes kísérlet nélkül kullogott el az első három sorozat után.

A dél-afrikai Caster Semenya történetéről többször írtunk, az esetben talán az a legérdekesebb, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) miként hozhatta olyan megalázó helyzetbe a futót, hogy mindenki a nemén csámcsogjon. Ráadásként hatalmas esélye van arra, hogy megdöntse az egyik legszégyenteljesebb világcsúcsot, amelyet a csehszlovák Jarmila Kratochvilova ért el, a szabad és államilag irányított doppingolás kellős közepén, a nyolcvanas évek elején.

A kenyai Koncellah família boldog lehetett, az ország azonban mégis szomorkodott, mert a 87-es világbajnok William fia, Gregory már Juszuf Szaed Kemalként, bahreini színekben nyert. Világbajnokságon apának és fiának ez még sohasem sikerült. Olimpián igen, erre magyar példa is van - Németh Imre és Miklós -, de mivel vb-t csak huszonhat éve rendeznek, a kenyai családé az elsők dicsősége.

A vb abszolút hőse mégsem ő, hanem Usain Bolt, akit 72 ezer néző köszöntött születésnapján, ilyen hátborzongató élményre aligha számított a százon és kétszázon is győztes sprinter.

A jamaicai fogvicsorgatva futott kétszázon, érezhető, azon a távon sokkal nehezebb neki rekordokat döntögetnie. A Die Welt kutatókat kérdezett, meddig javíthat Bolt 100-on, és egyöntetű volt a megállapítás, még két tized lehet benne.

“Körbe akarom járni Jamaica szigetét, mert eddig még nem láttam. Azt mondják, sok szép hely van nálunk. Nem lehet tudni, meddig élnek a rekordjaim, előfordulhat, hogy érkezik valaki, aki még jobban és kitartóbban edz. Szeretek versenyezni, szeretem, ha vannak kihívóim, úgyhogy várom azt, aki feltűnik. Hogy a 11 század védjegyemmé vált volna? Nem hiszem, a véletlen hozta úgy, hogy ennyivel sikerült megjavítanom a csúcsokat. Nagyon jól éreztem magam Németországban, szerettem a nézőket, a kék színű pályát, és azt, hogy nincs sebességkorlátozás, ki is próbáltam egy komoly sportautót.”

A németek elveszítették vezető szerepüket, két ügyességi számban nyertek csak. A diszkoszos Robert Harting akaratáról sokat elárul, hogy az utolsó sorozatban dobta túl lengyel riválisát. A gerelyhajító Steffi Nerius egy csapásra híres ember lett, igaz, egy buliban így sem ismerték fel.

A horvát magasugró Blanka Vlasicból nemcsak a dobogó tetején, már a verseny után is kitört a sírás, mert vélhetően nagyon mély nyomokat hagyott benne, hogy az év legfontosabb versenyeit elbukta tavaly. Most felszabadult, kiderült: képes nagy versenyen nyerni.