Semenya modellként bizonyítja, hogy nő

2009.09.09. 14:03
Az atlétikai vb-n aranyérmet nyert, de férfiasságával kitűnő dél-afrikai futónő, Caster Semenya hazája legnépszerűbb magazinjának állt modellt.

Kibontott hajjal, kirúzsozva, csinos ruhában, ékszerekkel látható a You magazin címlapján Caster Semenya, a 800 méteres síkfutás világbajnoknője. A sportoló így kíván válaszolni a kétkedőknek, akik férfinek tartják.

Caster Semenya
Caster Semenya

A 18 éves atlétát a berlini vb óta többször támadták átlag feletti izomzata, testfelépítése és mély hangja miatt, volt, aki azt állította, férfi, nem is indulhatott volna a nők között. A dél-afrikai újság a "Nézd meg most Castert!” felszólítással áll ki a nemzet hőse mellett.

Semenya a lapban elmondja, reméli, a modellkedés segít, hogy elfogadják. „Vagyok, aki vagyok, és büszke vagyok magamra” - mondta a magazinnak. Bevallotta, szeretne többször ilyen ruhát viselni, de sajnos nem sok lehetősége van rá.

article-1212036-06563388000005DC-329 468x611

A berlini vb-n a nők 800 méteres számában 1:55.45 perces eredménnyel, nagy fölénnyel végzett az élen Semenya. Többen furcsállták, hiszen 2008-as legjobb idejéhez képest 16 másodpercet javult. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nemi vizsgálatnak is alávetette, ahol kivizsgálták, biológiai felépítése alapján biztosan nő-e.

Hamarosan megkapják a vizsgálat eredményeit, melyeket az IAAF orvosai, az antidopping részleg és külső szakértők aztán alaposan kiértékelnek. Néhány hét múlva közlik, mire jutottak, azt mindenesetre előre kinyilvánították, bármi derül ki, aranyérmét megtarthatja

Az angol Daily Telegraph nem sokkal a vb után azt írta, Semenya tesztoszteron szintje háromszorosa a nőkének általában, ami csak születési rendellenesség vagy dopping hatására alakulhatott ki. Az tény, hogy a dél-afriakaiak vezetőedzője az NDK-s sportolók doppingoltatásában részt vett Ekkart Arbeit.

Semenya már viccesnek tartja a balhét, nem haragszik senkire: „Isten teremtett ilyennek, elfogadom magam”. Kétes népszerűségének előnyei is vannak, többek között meghívta őt Oprah Winfrey, a legnépszerűbb amerikai talkshow műsorvezetője is.