A pórázra kicsit kézzel is rásegítenek

2009.10.16. 08:42
A Sopronban rendezett canicross Eb-n három bronzot nyertek a magyarok, a várt arany egy bukás és az azzal járó kéztörés miatt elmaradt.

Az Európai Canicross Szövetség (ECF) megbízásából Magyarország rendezte az idei Európa-bajnokságot, a hétvégi soproni versenyen három bronzérmet nyertek a magyarok.

A canicrosskutyás terepfutás – francia sport, kutya és ember szárral összekötve, együtt futnak a kijelölt versenypályán (a sportág másik változata a bikejöring, a kutyás terepkerékpározás), Magyarország 2004 után másodszor rendezett világversenyt.

Svéda István, a Magyar Canicross Sportegyesület elnöke szerint a három bronz átlagos eredmény. „A két váltótól vártunk jobbat, de az aranyéremre is esélyes férficsapat egyik tagja szombaton elesett, eltörte a kezét és a combja is megrándult, aki pedig helyette ugrott be, idősebb, és nem tudott olyan jót futni”.

A bronzérmesek közül Tusai Brigitta jól futott, de az utolsó 300 méterre elfáradt a kutyája, végül csak harmadik lett. A számot a cseh Szonja Krikalova nyerte, aki az eddigi összes (öt) Eb-n győzött. Novák Eszter a 10-14 éveseknél, Gajdos Tamás a férfiak senior korosztályában lett 3.

Az egyéni versenyen rövid, maximum 3 kilométeres táv van, félpercenkénti egyéni indítással, másnap 5-7 kilométert kell megtenni a versenyzőknek, a mezőnyrajttal. A váltóban hárman futják le a maximum két kilométeres távot, amely Sopronban 1,2 km volt.

Az első futó beér, leoldja kutyáját, és úgy fut mintegy 50 métert, megérinti társát, aki indulhat; ugyanígy a második és a harmadik ember között.

A kutyák nincs megkülönböztetés, a canicrossosoknál csak 1 évnél, a bikejöringeseknél 1,5 évnél idősebb kutyával lehet csak indulni. "A kutya fajtája bármilyen lehet, aki akar, tacskóval vagy doggal is indulhat. Ennek ellenére elsősorban vadászkutyákkal, magyar és német vizslával, pointerrel állnak rajthoz a versenyzők".

A canicross szabályai:

A szabályok szerint a kutyának legalább a pálya 95%-án elöl kell futnia, a gazdának utána, közöttük póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övére, másikon a kutya hámjára csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az õ futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kanyarokat a balra vagy jobbra parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, fõleg az elején a pórázra kicsit kézzel is rásegítenek).