Bárdosi Sándor doppingolt

2009.10.27. 16:42
Az egykori olimpiai ezüstérmes birkózót megfosztják a júliusi, tajvani Világjátékokon nyert aranyától, és 3000 euró megfizetésére kötelezik. Bárdosi állítja, darázscsípésre kapott injekciót.

Pozitív doppingtesztet produkált a júliusi, tajvani Világjátékokon szumóban aranyérmes Bárdosi Sándor. A Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) keddi tájékoztatása szerint az első, úgynevezett A minta hozott ilyen eredményt.

D  OB20090820012

A Világjátékok szervezői – a Magyar Szumó Szakszövetség információja szerint – Bárdosit megfosztják első helyezésétől, és 3000 euró megfizetésére kötelezik.

A Magyar Szumó Szakszövetség a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata és a hatályos magyar jogszabályok, valamint a szövetségi szabályzatok alapján köteles az előzetes felülvizsgálati eljárás, továbbá annak eredményétől függően a doppingeljárás lefolytatására.

Bárdosit el fogják tiltani

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint Bárdosi a versenyzői licencének felfüggesztése, illetve esetleges eltiltása alatt más, a WADA-szabályzat alá eső sportágakban sem szerepelhet. "Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet."

Az NSSZ kitért rá: gondoskodott arról, hogy a felkészülés folyamán a Világjátékokra utazó összes sportoló doppingvizsgálatát elvégezzék. A kiutazás időpontjáig minden vizsgálat negatív volt.

Darázscsípésre kapott injekciót

"A kiutazás előtt átestünk egy doppingvizsgálaton, és az negatív lett. Aztán közvetlenül az út előtt megcsípett egy darázs, és annyira megfájdult a kezem, hogy orvoshoz mentem, injekciót és gyógyszert adott. Ha ez nincs, veszélybe került volna az elutazásom. Egy héttel később kezdődött a verseny Tajvanon, addigra már semmi bajom nem volt. Csak a küzdelemre koncentráltam, és a döntő utáni doppingvizsgálaton nem írtam be, hogy előtte gyógyszert szedtem. Nem is vagyok ilyen ügyekben járatos. Még egyszer szeretném kiemelni: nem teljesítménynövelőt szedtem, hanem darázscsípésre kaptam gyógyszert. Nem szeretném, ha meghurcolnának. A szumóban úgysem kellene doppingolnom, mert mindenkinél jobb vagyok!"

A Nemzeti Sportszövetség - mint a kiutazást és a magyar csapat részvételét koordináló szervezet - sajnálatosnak tartja az esetet annak ellenére, hogy a versenyzők a dopping mintavételekre és a vonatkozó szabályokra vonatkozó minden tájékoztatást megkaptak.

Az egykori birkózó Bárdosi 1995-ben a junior Eb-n nyerte első aranyérmét. 1997-ben a junior vb-n nyert, a sydney-i olimpián 84 kilóban ezüstérmes volt. Első szumóaranyát 2005-ben, a visegrádi Eb-n szerezte, 2007-ben a thaiföldi vb-n is első volt. A birkózás és a szumó mellett más küzdősportokban, például az MMA-ban is kipróbálta magát, mérlege 2008-ban 4 győzelem és 1 vereség, manapság gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.

Cannavarót felmentették

A Juventus világbajnok labdarúgója, Fabio Cannavaro néhány héttel ezelőtt szintén darázscsípés miatt akadt fenn a doppingvizsgálaton. Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) azonban október 12-én ejtette a vádat, és nem tiltotta el a versenyzéstől. A klubja ugyanakkor büntetést helyezett kilátásba, mert ha valakit csípés miatt gyógyszerekkel kezelnek, akkor azt előzetesen egyeztetni kell a CONI illetékeseivel.