Csődeljárásban Overdose is lefoglalható

2009.10.27. 14:16
A veretlen csodaló tulajdonosa, a Nagyváradon őrizetbe vett Mikóczy Zoltán elveszítheti futtatói jogát, annak birtoklása ugyanis erkölcsi tisztasághoz kötött.

Felfüggeszthetik vagy akár vissza is vonhatják a híres magyar versenyló, Overdose tulajdonosa, Mikóczy Zoltán futtatói jogát, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el – állítja a ló menedzsmentjéhez közel álló Száraz György.

Az Alagon élő lószakíró, Mikóczy Zoltán barátja szerint - bár egyelőre nem tudni, hogy a Nagyváradon elfogott, azóta előzetes letartóztatásba helyezett Mikóczy tényleg követett-e el bűncselekményt - ha bebizonyosodik bűnössége, felfüggeszthetik futtatói jogát. A vonatkozó szabályok szerint erre a versenyintézőség tehet javaslatot a Lóverseny Felügyelő Bizottságnak (LFB), a döntést ez utóbbi szervezet hozza meg.

A futtatói jog birtoklásának számos feltétele közül az egyik az erkölcsi tisztaság, a jog átmeneti időre visszavonható, vagy el is vehető attól, akit például bűncselekmény miatt elítélnek. Az alagi lósportot és Overdose-t is kiválóan ismerő lóversenybíró úgy fogalmazott: Alagon egyelőre csak vélelmezik, hogy tévedett a Mikóczy Zoltánt elfogó román rendőrség, ám bármi megtörténhet. Az is elképzelhető, hogy az ötmillió euróra becsült értékű ló egy csődeljárásban lefoglalható.

Elutasították a szabadlábra helyezési kérelmet

Előzetes letartóztatásban marad Mikóczy Zoltán és üzlettársa, szabadlábra helyezési kérelmüket kedden elutasította a nagyváradi bíróság. Mikóczyt és magyar állampolgárságú üzlettársát, Gy. D. S.-t a múlt héten helyezték tíz napra szóló előzetes letartóztatásba. A gyanú szerint csődbe ment és felszámolás alatt álló romániai (élesdi) húsüzemükből 700 ezer lej (43 millió forint) becsült értékű gépeket próbáltak elvinni hitelezőik elől. 

Az eddigi futamain veretlen pej mén napokon belül visszaérkezik gyógykezelése színhelyéről, Angliából Alagra, ám leghamarabb csak szűk egy év múlva tud versenyezni. Az állatnak előbb vissza kell szereznie állóképességét, hiszen a hosszú kihagyás miatt izomzata nem képes a korábbi teljesítményre. Overdose további sorsa szempontjából egyelőre a ló szlovák állampolgárságú társtulajdonosának van döntő szerepe, aki el is viheti Magyarországról. Kérdés, hogy Overdose harmadik tulajdonosa, egy szintén szlovák állampolgárságú férfi beleszól-e a ló körüli ügyek intézésébe, és ha igen, milyen mértékben - nyilatkozott Száraz György.

A ló sorsa hármunk kezében van

Czucz István, Overdose társtulajdonosa szerint Mikóczy Zoltán letartóztatása nem befolyásolja a ló további versenyeztetését, a szlovák üzletember erről a Duna TV Térkép című adásában nyilatkozott. Kiemelte, hogy a három tulajdonos, Mikóczy, a szintén szlovák állampolgár Mario Hoffman és ő együtt hozzák meg a döntéseket a lóról.
"Remélem, hogy a Zolival történt dolgok a lehető legkorábban megoldódnak. A ló jól van Angliában, az új körülmények között Overdose kétszer át volt vasalva, nem sántít, jó kondícióban van, naponta kézen vezetik. Ha minden jól megy, akkor január-februárban nyereg alatt kezdhet dolgozni. Hármasban fogjuk eldönteni a hónap végéig, hogy pontosan hova fogjuk vinni, vagy Magyarországra, vagy Szlovákiába átmenetileg, ahol télen edzhet, hogy ne legyen januárban-februárban kihagyás, baráti megegyezés és a ló sorsa hármunk kezében van."

Overdose trénere, Ribárszki Sándor az Indexnek elmondta, a lovat hazaérkezése után edzésben tartják, folytatják felkészítését a tavaszi versenyekre, "mintha mi sem történt volna".

Ribárszkit Berlinbe hívták dolgozni, a tréner Overdose-t is magával vinné, ha így lesz, a ló 3 hónapig még nem veszítené el magyarságát (nem a származás, nem a tulajdonos állampolgársága számít, a ló azt az országot képviseli, ahol istállóztatják).

A tréner a fogva tartott Mikóczyval még nem tudott beszélni, addig döntést sem hoz az ügyben, hiszen a tulajdonosé a végső szó.

Overdose versenyeztetését meg tudjuk oldani

Az Overdose-t menedzselő Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója minden segítséget megad, hogy ne szakadjon meg a ló 12 versenyes győzelmi sorozata. "Jelen helyzetben a mi feladatunk az, hogy Overdose-ról gondoskodjunk, amennyiben erre igény van és szükség van, hiszen ő már megtette a magáét, ő már ezt megérdemli - mondta Vajtó Lajos. - Készen állunk arra, hogy a felelősséget Overdose iránt vállaljuk. Amennyiben Mikóczy Zoltán úgy gondolja, hogy ebben a helyzetben nem képes ügyei vitelére, akkor Overdose-t hazahozzuk. Az Overdose-zal kapcsolatos költségeket elő tudjuk teremteni, a versenyeztetését meg tudjuk oldani."