Hihetetlen döntő jön az MLB-ben

2009.10.28. 17:25

Álomdöntő a nemzet sportjában, hamisíthatatlan Fall Classic, sajtos hot dog a szteroidos hamburger ellen. 2000 óta először címvédés lesz a Major League Baseballban, vagy a Hatalmas Jenkik 27-ik bajnoki címe következik? A philadelphiai Broad Street telik meg milliónyi emberrel (legkésőbb) november 5-én, vagy a manhattani Canyon of Heroes-ba zsúfolódik be a város apraja-nagyja? Kezdődik a World Series, a baseball legnagyobb eseménye, szerda éjszaka egymásnak feszül a New York Yankees és a Philadelphia Phillies.

mlb450

Cheese steak vs. Steroids

Az ország a Philly mögött áll, ami elsősorban a szezon elején kibukott Alex Rodriguez-botránnyal magyarázható: A-Rod doppingolt. A pólókon, kulcstartókon, kocsimatricákon látható szlogen is erre utal, míg a Cheese steak igazából a philadelphiai találmánynak számító sajtos hot dogot jelenti.

A 105. World Series esélyesét igen nehéz megnevezni. A New York mellett szól a pályaelőny, azaz ha hétmeccses lesz a döntő, november 5-én a bronxi ékszerdobozban csapnak össze utoljára a felek (ez nem az alapszakasz-mutatók miatt van, bár abban is jobb a Yanks, hanem az American League All Star Game-győzelme miatt). A Philadelphia ellenben elképesztően kiegyensúlyozott, szinte hiba nélküli csapatjátékában bízhat.

A szakértők is tanácstalanok, az esélylatolgatások nagyjából annyira szakmaiak, mint amikor egy BL-meccsen a kommentátor elmondja, hogy az adott bíró melyik csapatnak milyen meccseket vezetett eddig. A rengeteg „talán” és „ha” között SportGéza baseball blogja egy hajszálnyival a Yankeest tartja esélyesebbnek, ennek oka pedig szimplán gazdasági: a New Yorknál olyan nevek vannak, akik képesek eldönteni egy véglegekig kiegyensúlyozott párharcot.

NEW YORK YANKEES-PHILADELPHIA PHILLIES

Kezdő dobók: C.C. Sabathia vs. Cliff Lee Elkapók: J. Posada vs. C. Ruiz. 1. bázisvédők: M. Teixera vs. R. Howard, 2. bázisvédők R. Cano vs. C. Utley, 3. bázisvédők: A. Rodriguez vs. P Feliz Shortstop: D. Jeter (C) vs. J. Rollins Outfield: később derül ki.
Kijelölt ütők (DH): H. Matsui vs. B. Francisco Záró dobók: M. Rivera vs. B. Lidge
Vezetőedzők: J. Girardi vs C. Manuel

Az első meccsen valószínűleg szembenéznek egymással az egykori clevelandi csapattársak, akiket a legutóbbi két szezon legjobb dobóinak választottak az AL-ben: Cliff Lee (PP) és C.C. Sabathia (NYY). Utóbbit sokan a szezon legnagyobb igazolásának tartják, a rájátszásban még nem veszített meccset a nagydarab dobó, ráadásul Sabathia pont a balkezes ütők ellen kimondottan hatékony, a Philly bombázói pedig szinte kivétel nélkül balosok.

2009 World Series

A négy győztes mérkőzésig tartó döntő időpontjai:
Okt. 28.: Yankees-Phillies
Okt. 29.: Yankees-Phillies
Okt. 31.: Phillies-Yankees
Nov. 1.: Phillies-Yankees
Ha szükséges:
Nov. 2.: Phillies-Yankees
Nov. 4.: Yankees-Phillies
Nov. 5.: Yankees-Phillies

A kezdő dobók között nincs nagy különbség, a bullpen (a cseredobók, relieverek, closerek) dolgában sokkal jobban áll a New York, néhány szakértő pont azért várja a Yanks sikerét, mert szétbombázzák a Phillies cseredobóit.

Ugyanakkor a Philadelphia az egyetlen csapat a ligában, amelynek legalább olyan félelmetes a támadósora, mint a New York-iaké. Az MVP-várományos Alex Rodriguez ugyan akár történelmet is írhat a rájátszásban ütött legtöbb home runnal (még három kell, nem lehetetlen), de A-Rod magasan kiemelkedik ütőátlagával a csapatból, miközben a Philliesnél Shane Victorino, Ryan Howard, Carlos Ruzi és Chase Utley (ő is rekordot dönthet, ha még legalább három meccsen kijut a bázisokra) sokkal kiegyenlítettebb támadósort alkot. És persze ott van még a legnagyobb Philly, Jason Werth, aki nem üt sokat, de amikor igen, az rendszerint messzire megy.

mlb451

A baseball többek között ezért is a legérdekesebb csapatjáték: összehasonlítva szinte minden poszton a Yanks a jobb, mégsem nevezhetők egyértelmű esélyesnek. Bár az új stadionban a történelem is kötelez: a lebontott Yankees Stadium első idényében bajnokságot nyert a csapat, és most is jól festenek a dolgok, de közben a Phillies 126 év után jutott egymás után kétszer döntőbe, úgyhogy a motiváció megvan náluk is. Csütörtök hajnalban indul a sorozat, alvászavarokkal küzdők számára az ESPN sportcsatorna közvetít, de az interneten is követhetőek lesznek a meccsek.