Lemészárolták a Yankeest New Yorkban

2009.10.29. 13:08 Módosítva: 2009.10.29. 13:08

A Philadelphia Phillies kegyetlenül elintézte a New York Yankeest a World Series első meccsén. Az esélylatolgatók két csoportja közül a New York-i sikert várók a Yanks bombázóiban, masszív dobójátékában bíztak, erre a Phillies bombázóival, és masszív dobójátékával rogyasztó ütést vitt be a World Series első meccsén a jobbára köpni-nyelni nem tudó jenkiknek.

Szabálymagyarázattal kell kezdenünk: a dobók teljesítményének mérőszáma, az ERA (Earned Run Average) azt mutatja, hány kiérdemelt pontot átlagolnak ellene egy mérkőzésre vetítve az ellenfél ütői. Kis matek: a meccsen a dobó ellen szerzett pontokat elosztjuk annyival, ahány inninget dobott, és megszorozzuk 9-cel (egy normál meccs 9 inning hosszú), így kapjuk meg egy debó ERA-ját. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobban teljesített a pitcher az adott meccsen.

WS: Yankees-Phillies 1-6

Győztes dobó: Lee (9 IP, 0,00 ERA)
Vesztes dobó: Sabathia (7 IP, 2,57)
RBI: Utley (2), Ibanez (2), Victorino, Howard ill.
R: Rollins (2), Utley (2), Ruiz, Victorino ill. Jeter
A 4 győztes meccsig tartó párharc állása 1-0 a Philadelphiának

A Philladelpia Phillies kezdő dobója, Cliff Lee ma hajnali ERA-ja 0,00 volt, miközben végigdobta a meccset. A New York-i sluggereket már az első inningben elkezdte demoralizálni, 10 strike outot dobott, végül a 9 inning alatt mindössze hat ütésre, és egy hajrában hozott szépítésre futotta a félelmetes hazai támadósortól. Cliff Lee játékának esszenciája ezen a videón érhető tetten. Ez az arckifejezés magával a mozdulattal kombinálva kifejezetten bántó lehet New York-i szemmel.

„Ha egy ilyen szintű dobónak ilyen napja van, akkor ne várjanak sok ütést a meccsen” – vonta meg a vállát a meccs után Marc Teixera, aki két strike outtal, 4/0-val zárt. Egyedül a kapitány, Derek Jeter hozta magát támadásban, egy K neki is becsúszott, de a Yankees hat ütéséből három az ő nevéhez fűződik. Érdekes módon a vesztes dobó, C.C. Sabathia sem volt rossz, az elején kétszer hibázott, de négy ütéssel lehozta a meccset, igaz, abból kettő home run volt.

A Phillies győzelmének másik hőse Chase Utley a 3. és a 6. inningben is a lelátóra küldött egy-egy home runt, és még a hazaiak nagy szerencséje, hogy mindkettőnél üresek voltak a bázisok. A 2nd baseman megbízhatósági on-base percentage-rekordot állított fel. Hozzá csatlakozott a szintén két RBI-jal (pontot hozó ütés) záró Ibanez, de az egész Philly nagyot játszott, senki nem lógott ki a csapatból.

Ez azért is fontos, mert a Fall Classic előtti esélylatolgatók a philadelphiai csapategységben látták a NL-bajnok sikerének titkát. Az előző 21 bajnokcsapatból 18 megnyerte a World Series első meccsét, a Philadelphia pedig bizonyította, hogy a csütörtök hajnalban látott határtalan megabiztossággal megzavarható a Yankees, és hogy nem mindenki csinálja össze magát az egymilliárd dolláros stadionban.

Péntek hajnalban folytatják.