Overdose magyar tréningben marad

2009.12.08. 14:05
A veretlen csodaló Alagon gyógyul és készül a versenyszezonra. A Romániában börtönbüntetésre ítélt, majd szabadlábra helyezett tulajdonosa, Mikóczy Zoltán feljelenti becsődölt húsipari cége ügyvezetőjét.

Fellebbezett a 19 hónapos börtönbüntetését jogerőre emelő, de végrehajtását felfüggesztő ítélet ellen Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa, az ügy a bukaresti Legfelsőbb Bíróság előtt van.

Az alagi lóversenypályán tartott sajtóbeszélgetésen Mikóczy elmondta, 2006-ban két üzlettársával 1,5 millió eurót ruháztak be Élesden. Elismerte, a húsipari vállalkozással nem törődtek eléggé, személyesen nem voltak jelen, mindent ügyvezetőjükre, egy romániai magyar, élelmiszeriparban jártas férfira bíztak: "Naív cégvezetők voltunk."

Az üzem 2008 végétől veszteséges volt, 2009 januárjától nem termelt, az ügyvezető pedig - a tulajdonosok tudta nélkül - saját zsebére kiárusította a gépeket. Mikóczy állítja, kft.-jük ellen értesítésük nélkül indult felszámolás. Az ügyet tisztázandó utaztak október végén Romániába, de letartóztatták őket, majd néhány nap alatt vádat emeltek és ítéletet hoztak ellenük.

Csődbüntett a vád

Mikóczyt és magyar üzlettársát október 21-én Nagyvárad közelében vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba, mert a csődbiztos engedélye nélkül akarták elvinni felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozó cégük elárverezés előtt álló gépsorait, csődbűntettel és magánokirat-hamisításra való felbujtással vádolták őket.

A nagyváradi törvényszék Mikóczyt első fokon egy év és hét hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, magyar állampolgárságú társára, Györke Sándorra két év két hónap ugyancsak letöltendő börtönbüntetést rótt ki. December harmadikán a ugyanaz a törvényszék másodfokon a börtönbüntetéseket felfüggesztette, Mikóczyékat szabadlábra helyezték, mindketten még aznap elhagyták Romániát.

Mikóczy többször kiemelte: ártatlanságához nem fér kétség és mindent megtesz azért, hogy nevét tisztára mossa. Nem tudták mire vélni azt a kommandós akciót, ahogyan elfogták őket. Csak később derült ki, hogy az ügyvezető vezette félre a hatóságokat és csalta csapdába a cég tulajdonosait. A férfi azt mondta a román rendőrségnek, hogy Mikóczyék fegyvereket szállítanak. Mikóczy kiemelte: szerdán feljelentést tesznek az ügyvezető ellen.

A szlovák-magyar üzletember szombaton hat hét után látta újra a lovát, Overdose patagyulladása a vártnál gyorsabban gyógyul. A veretlen csodaló mindenképpen magyar színekben marad, hogy mikor fut legközelebb, azt a január végén kihirdetett nemzetközi versenynaptár, és a ló akkori állapota szabja meg. A négyéves pej mén munkalovasához, Budinszki Barbarához és tréneréhez, a Németországba szerződő Ribárszki Sándorhoz ragaszkodik, ők ketten dolgoznak vele naponta, a ló minden rezdülését ismerik.

Keresik a megoldást, hogy Overdose a megszokott alagi helyszínen és a megszokott felkészítőivel dolgozhasson. Az elképzelések között szerepel, hogy esetleg szlovák tréner jöjjön Alagra, de az is, hogy Overdose-t utaztassák a felkészülés bizonyos időszakaiban Németországba, de az esetleges németországi utazások csak magyar licenccel bejegyzett magyar tréner kíséretében képzelhetők el.

 A lónak legfőképpen nyugalom kell, ezért rejtik el, a felesleges szereplések, felvezetések kiölik belőle a versenyszellemet. Overdose kitűnő kondícióban van, a 3 hónapos boxállás alatt súlya nem változott. Rehabilitációjában két hónap séta jön, a ló januárban futhat, a vele dolgozók állítják, Overdose teljesen rendbe jöhet.

Milyen formában tér vissza Overdose?

A szakértők véleménye sem egységes, a ló hosszú kihagyását a futballsérülésekhez hasonlítják: volt játékos, aki súlyos sérülés, egy év kihagyás után is csúcsformában tudott visszatérni (Inzaghi, Nesta), volt játékos, aki sosem nyerte vissza régi klasszisát (Ronaldo, Robbie Fowler). A pesszimistábbak 50 százalékot esélyt adnak, hogy a 2009 áprilisa óta sérült Overdose egyáltalán visszatér, 10-15 százalékot arra, hogy visszanyeri régi formáját, sőt nem ritka, hogy súlyos sérülés után a tulajdonosok nem erőltetik az újrakezdést. Egyértelmű, hogy Overdose az egész 2009-es szezon kihagyása után jövőre sokkal sérülékenyebb lesz, ami szintén nagyon kockázatos: törött lábú ló a génjeit sem örökítheti tovább, az angol telivérek ugyanis csak természetes úton fedezhetnek, a mesterséges megtermékenyítés tilos.

A ló hovatartozását az dönti el, hol regisztrálták, ezt minden országban a versenyszervezők végzik, tréninglistába veszik a lovat. Ha Overdose Németországba kerülne, tulajdonosainak bizonyos idő múltán (Magyarországon ez egy hónap) nyilatkoznia kell, versenyezni hozták, avagy hosszabb ideig marad az országban. Ha Overdose-t Magyarországon kívül bármely más országban regisztrálják, a ló megszűnik magyarnak lenni, egyszerre csak egy országban istállóztathatják.

Mikóczy ragaszkodik Ribárszkihoz, aki a Németországba költözéssel német idomár lesz, mert a tréneri licencet évente meg kell újítani.