Nincs győztese a sydneyi női 100 méter síkfutásnak

2009.12.09. 20:34

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán úgy határozott, hogy a görög Ekaterini Tanu nem kaphatja meg a 2000-es sydneyi játékok női 100 méteres síkfutó számának aranyérmét, melyet korábban Marion Jonestól vettek el. A számnak így nincs győztese.

A NOB azok után fosztotta meg Jonest valamennyi Sydneyben szerzett medáljától (3 arany, 2 bronz), hogy bevallotta: doppingszereket használt a versenyek idején. A helyére - a 100 m-t kivéve - minden egyéni számban automatikusan a mögötte végző került: 200-on így a bahamai Pauline Davis-Thompson a győztes, a Sri Lanka-i Susanthika Jayasinghe a második, a jamaciai Beverly McDonald pedig a harmadik, míg távolugrásban az orosz Tatjana Kotova kapja a bronzérmet (a váltószámokról a fellebbezések miatt később döntenek).

A 100 m-rel kapcsolatos mostani határozat nem meglepő, mert Tanu ugyan soha nem bukott meg egyetlen vizsgálaton sem, ám 2004-ben, az athéni olimpián nagy botrányba keveredett, amikor Kosztasz Kenterisszel nem jelentek meg a doppingvizsgálaton egy kitalált balesetre hivatkozva. Ezért kizárták az olimpiáról, majd a tavalyi, pekingi játékokon sem engedték indulni. A 100 méteres női síkfutásnak így hivatalosan nincs 2000-es olimpiai bajnoka, viszont van két másodikja, ugyanis az eredetileg harmadik Tanya Lawrence előrelépett egy helyet, s a negyedik Marlene Ottey lett a bronzérmes. A néhány éve már szlovén állampolgár, jamaicai Otteynak ez a hatodik ötkarikás bronza.