Kinek áttörés, kinek bukás volt 2009

2010.01.03. 15:07 Módosítva: 2010.01.03. 15:07
Jól sikerült az előző év a debreceni futballistának, Varga Józsefnek és sokan felfedezték maguknak az vébébronzig jutó U20-as válogatottat. Újra berobbant az athéni ezüstje után több hullámvölgyön átesett Gyurta Dániel és nagyszerű volt a három vb-éremig jutó Hosszú Katinka is. A kellemes meglepetések mellett kellemetlenek is érhették a magyar sportszeretőket: nem találta magát tavaly Overdose, Szávay Ágnes és Talmácsi sem.

Az év villámkarrierje talán a debreceni Varga Józsefé. A futballista 2008-ban még a Loki harmadosztályú második csapatánál játszott, majd felkerült a nagyokhoz. Bajnok lett, a DVSC BL-selejtezőin is játszott, azokon három gólt is szerzett. A Fiorentinának a főtáblán is betalált, és hiába volt az utolsó csoportmeccsen bemutatott baki, egyértelmű, hogy a huszonegyéves kopasz középpályás volt a Debrecen nagy felfedezettje idén, teljesítménye még válogatott bemutatkozást is ért a portugálok elleni vébéselejtezőn.

A szó szoros értelmében nem lehetnének az év felfedezettjei az U20-as futball-vb-n bronzig jutó válogatott tagjai. A korosztály évek óta szállítja az eredményeket, közülük többen a legnagyobb európai klubok bő kereteihez tartoznak. Koman Vladimirt, Németh Krisztiánt, Gulácsi Pétert és a többieket mégis egy ország fedezte fel magának. Az egyiptomi tornán az elődöntőig menetelt a csapat, amire világbajnokságon (legyen szó bármilyen korosztályról) 1954 óta nem volt példa. A játékosokat ugyan eddig is ismerték a futballdrukkerek, a vb-sikerekkel olyanok is róluk beszéltek, akik legfeljebb nagy futballtornák alatt hajlandóak meccset nézni.

Egy másik 2009-es sikerágazat, az úszás is szállított felfedezetteket. Igaz, Gyurta Dánielt 2004-ben már felfedezték, az olimpiai ezüst óta azonban több hullámvölgyet is megélt. A pekingi olimpián éremben reménykedett, nem sikerült, 2009 azonban mindenért kárpótolta. A római világbajnokságon hihetetlen hajrával lett első 200 mellen, majd az isztambuli rövid pályás Eb-n világcsúccsal szerzett aranyat. Ezek után már nem volt meglepő, hogy december közepén az év magyar férfi sportolójának választották.

Egy másik úszó, a bajai Hosszú Katinka is abba a vonulatba tartozott, amelyről Kiss László szövetségi kapitány évek óta a jövő csapataként beszélt. Ő viszont Peking után már a visszavonulás gondolatával kezdett barátkozni, ám az Egyesült Államokba költözött és új lendületet vett, ami egészen egy aranyig és két bronzig tartott a római világbajnokságon. A húszéves úszólányt az év női sportolójának választották itthon.

A felfedezettek, kellemes meglepetést okozók mellett akadtak olyan magyar sportolók is, akik inkább a korábbihoz képest halványabb teljesítményükkel hívták fel magukra a figyelmet.

"Mélyponton kezdtem az évet, mélyponton is fejeztem be" - jellemezte 2009-et a saját szempontjából Szávay Ágnes. A teniszezőnő a világranglista 28. helyén, a legjobban sorolt magyarként kezdte az évet. Decemberben azonban már a 39. helyre szorult, kettővel Czink Melinda mögé. 2009 elején szakított edzőjével, a vele négy éve foglalkozó Kuhárszky Zoltánnal, azóta az osztrák Karl-Heinz Wetterrel dolgozik. Szávay most úgy érzi, jó kezekben van, de a váltás nagyon megviselte. A szezon második felében viszont nem tudta elviselni a tornák első fordulójában rá nehezedő nyomást és mindössze három meccset nyert.

Szávay mentális és fizikai kimerültséggel magyarázta a félresikerült szezont, egy másik visszaeső, Talmácsi Gábor esetében azonban egészen mások voltak az okok. A 125 köbcentisek között 2007-ben világbajnok motoros a 2009-es szezont már egy kategóriával feljebb kezdte, májusra azonban menedzsmentje és akkori csapatfőnöke, Jorge Martinez között kibékíthetetlen ellentét keletkezett és a magyar távozott az Aspartól, amellyel vébét nyert. Talmácsi meglepetésre a Moto GP-ben bukkant fel, azonban a Hondával sok sikert nem ért el, néhány pontszerző helye elsősorban annak volt köszönhető, hogy biztonsággal végigment, többen meg kiestek előle. A Hondával is szakított év végén, úgy volt, hogy Apriliával indul az új kategóriában, a Moto2-ben. Az Aprilia azonban kiszállt, így új vázat kellett keresni a kötelezően 600 köbcentis Honda-motor fölé.

A veretlen csodaló, Overdose számára olyannyira visszaesés volt az év, hogy rajthoz csak egyszer állhatott 2009-ben. A négyéves pej mén áprilisban megsérült, azóta gyógyul. Tulajdonosát ősszel Romániában őrizetbe vették, majd el is ítélték egy ottani vállalkozása miatt. Mikóczy Zoltán büntetését másodfokon felfüggesztették, szabadlábra került. Overdose sorsa ezzel sem lett zökkenőmentes, ugyanis kiderült, felkészítője, Ribárszky Sándor Németországban vállalt munkát. A lótulajdonos nem akarta megbontani a párost, így Overdose is követi trénerét, ami viszont azt jelenthetné, hogy a ló ezentúl német színekben indul. Végül megoldódott a probléma, Overdose két hónapra elutazik, de magyar marad.