Afrika-kerülő vitorlásverseny magyar szervezésben

2010.03.03. 16:47

Várhatóan jövő májusban indul magyar szervezésben az első Afrikát megkerülő vitorlásverseny, amely kulturális célokat és segélyprogramokat is szeretne felvállalni. Az Africa-Europe Challenge (AEC) nevű projekt szerdai hivatalos bemutatóján a két szervező, Gál József földkerülő vitorlázó és Kondricz Péter nemzetközi jogász elmondta: nemzetközi flottát toboroznak a nyílt nevezésű viadalra, és alapvetően nyílttengeri gyakorlattal bíró amatőr vitorlázók jelentkezését várják, a pontos menetrendet június 1-jén hirdetik ki.

A hajók Máltáról vágnak neki az útnak, a Szuezi-csatornán, majd a Vörös-tengeren haladnak végig, aztán Dél-Afrikát megkerülve a nyugati part mentén térnek vissza a Földközi-tengerre. A mezőny a résztvevő afrikai országok állomásain - 18-20 megálló a terv - hét-tíz napot tartózkodik, s itt pályaversenyek mellett kulturális programokra is sor kerül.

Az AEC célja a vitorlázás mellett az Európai Unió és az Afrikai Unió kapcsolatának javítása, tekintettel arra is, hogy az esemény részben a magyar EU-elnökség ideje alatt zajlik.