Ha már folyton nyer, nekem nyerjen

2010.04.02. 15:37 Módosítva: 2010.04.02. 15:37
Overdose tavaly április óta sérült, gyógyul, májusban futni fog, az ideivel együtt még három szezonja lehet. Másfél milliárdot ér, ha idén jól fut, ez megnégyszereződhet. A veretlen csodaló április másodikán öt éves.

"Hiába veretlen, a lótartás így is úri passzió, erre nem lehet üzleti tervet csinálni, és egyébként sem akarom eladni. Akkora kincs, hogy fel sem tudom fogni, ami az enyém, ilyen csak a mesében van." Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa szerencsével jutott a lóhoz, mely világhírűvé tette.

Egyedül licitált

A szlovákiai magyar üzletember Overdose-t a newmarketi lóárverésen vette 2006 novemberében, egyedül licitált a jelentéktelennek tűnő lóra, nyolcszázezer forintjába került.

"Baráti társasággal mentem Newmarketbe, addigi lovaim mellé nem akartam újat venni. Úgy éreztem, megszólított, első látásra beleszerettem a csikóba, ez jó volt. Rossz hír viszont, hogy elgyengültem a szenvedélyemtől. Overdose-t hecc volt megvenni: nem is ellenőriztem a járását, állását, a felvezetésnél láttam csak. Nem is licitáltak rá, a tulajdonosa indított, én 2000 guinea-re emeltem, annyiért leütötték nekem."

"2006 decemberében hozták Alagra, hát nem ő volt az istálló szépe, rossz lábállású, csúnya kis macska volt. Március elején, egy edzésen láttam először futni, iszonyatosan ment, mindenáron le akarta előzni a csoportot vezető lovat. Kérdeztem Ribárszkit, a trénert, hogy ki ez? Hát a kismacska. Látszott, hogy nem bírja a csapatmunkát, innentől külön foglalkoztak vele."

Első versenyét pályacsúccsal nyerte

Overdose 2007-ben öt versenyt futott, Mikóczy kétévesen csak ebben a régióban indította. Minden futamát hatalmas fölénnyel hozta: első versenyét a Kincsem Parkban 18 hosszal, pályacsúccsal nyerte, Pozsonyban hat, Bécsben 13, Budapesten 16, Ebreichsdorfban 8 hossz volt az előny.

"2007 júniusában a szakmán belül már suttogtak róla, első versenyébe favoritként állt bele. Jött is az ováció, a csodálat, és néhány megjegyzés a trénerektől, hogy miért kell ezt csinálni, megalázni a többi lovat. A júliusi szlovák derbin volt két esélyesebb csikó, de Overdose igazolta, hogy felette áll a többi lónak."

"Szeptemberben Bécsben jött az első igazi elismerés. Két német favoritot, toptrénerek lovait verte, 13 lóhosszal leiskolázta az európai élvonalat, ekkor jöttek az első pár százezer eurós ajánlatok a lóért."

Megszorítani sem tudták

2008-ban Nyugat-Európába vitték a veretlen pej mént, hétszer futott: Ebreichsdorfban hat, Baden-Badenben kilenc, Pozsonyban nyolc, Hamburgban másfél, ismét Baden-Badenben két és fél, Rómában tíz hossz volt a különbség. Az októberi, párizsi versenyen is győzött, de a futamot pár órával később újraindították, azon Mikóczy már nem állította rajthoz Overdose-t.
2009-ben egy versenye volt, április 19-én a Kincsem Parkban több tízezer ember előtt nyolc hosszal alázta meg a mezőnyt.

"Májusban, a baden-badeni Lanson Cupon már várták, kilenc hosszal nyert, a németek elnevezték csodalónak. Jöttek az ajánlatok rendesen, nem hitték el, hogy Overdose nem eladó. Nem kenyérre kellett a pénz, úgy gondoltam, ha már folyton nyer, nekem nyerjen."

"A júliusi hamburgi versenyen kisebb sérülése volt, 80 százalékos állapotban futott. Mai fejjel már nem versenyeztetném, de a németek rá építették a marketinget, végül másfél hosszal nyert. Az augusztusi baden-badeni Goldene Peitsche és az októberi párizsi Prix De L'Abbaye után egyértelmű lett, hogy ő a sprintkaregória legjobbja."

"2008-ban csak külföldön versenyeztettem, ezért szerveztünk 2009 tavaszára budapesti futamot. Több tízezer ember volt a Kincsem Parkban, hisztérikus szeretettel fordultak Overdose felé, a versenyt persze megnyerte."

A sérülés elvitte a tavalyi szezont

Az áprilisi futam után Overdose egy elrontott patkolás miatt megsérült, patagyulladását Franciaországban, Angliában, Németországban és Alagon is kezelték. Többször lesántult, íngyulladása lett, a nyár végére biztossá vált, hogy 2009-ben nem versenyezhet.

"A szögelt és ragasztott patkó alá került a fertőzés, a sérültet óvta, a másik lábát viszont túlterhelte. Mindent megpróbáltam, a patkolókovács miatt Franciaországba vittem, rossz döntés volt. Nem vették komolyan a sérülését, korán edzésbe állították, jöttek az ínproblémák, egy hét után átvittem Angliába. Az úszás sem vált be, a ló pánikolt a medencétől."

"Be volt nevezve Ascotba, Newmarketbe, de augusztusra biztos lett, hogy az egész szezon ugrott, sőt fele-fele volt az esély, hogy futhat-e még valaha. Töretlenül, a végsőkig bíztam benne, ezt a gondolatot nem is engedtem magamhoz."

"Amikor ősszel le voltam fogva Romániában, Overdose hazaszállítása ügyében a börtönből is intézkedtem. Elbántak velem, az ügy még folyamatban van, a bukaresti Legfelsőbb Bíróság júniusban foglalkozik vele."

Hisztis, kényes állat

A sprintereknél ritkább a veretlen ló, ez inkább a hosszabb távúakra jellemző. Overdose eddigi 13 versenyét megnyerte, mégis az lenne a legfontosabb, hogy a világ legjobb lovaival fusson. Hisztis, kényes állat, 2007 tavasza óta Budinszki Barbara a munkalovasa, őt tartja gazdájának. Mikóczyt ismeri és elfogadja, de a trénere és az állandó állatorvosa mögött csak a negyedik helyen van nála.

"Overdose gyógyul. Ne kiabáljuk el, a helyzet most több mint bíztató, a ló májusban futni fog. Ehhez a formáján és egészségi állapotán túl igen fontos egy további feltétel: érzékeny patáira tekintettel csak olyan felületen futhat, ami elég puha. Amennyiben a Kincsem Parkot ilyenné lehet varázsolni, akkor ott is elképzelhető."

"Öt éves, a sprinterek öttől hétéves korukig vannak a csúcson, az idein kívül még lehet két szezonja. Júniusban lesz Ascot, három héttel később Newmarketben a July Cup. Még kéne pár hét, kérdéses, hogy addigra csúcsformába lehet-e hozni, de elindul."

"Nyolcmillió dolláros, nagyjából másfél milliárd forintos ajánlatom van rá, ha ezeken a versenyeken jól fut, ez az összeg úgy megnégyszereződhet. Az arab sejkek ennyi pénzért a mítoszt veszik meg: enyém a világ leggyorsabb lova. Overdose eddig szűk negyvenmilliót nyert a versenydíjakból, még nem rentábilis, de nem baj."