A vb-1. magyar birkózó B-próbája is pozitív

2010.05.07. 21:10
Kiss Balázs nem érti, mi történt, állítja, nem doppingolt. Két évre tilthatják el.

A B próba megerősítette az első eredményt a doppingvétségen ért világbajnok birkózó Kiss Balázs esetében - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Magyar Birkózó Szövetség.

A kötöttfogásúak 96 kg-os kategóriájában érdekelt sportolót  március 19-én, versenyen kívül ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei, s bár április közepén ott volt Bakuban, az eredmény ismeretében már nem indult el az Európa-bajnokságon.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az első teszt ismeretében, április 19-én úgy fogalmazott: vélhetően táplálékkiegészítő tartalmazta azt a szert, amelyet Kiss doppingtesztje kimutatott, s az általában az anabolikus szteroidok mellékhatásának kivédésére szolgál.

"Nem anabolikus szteroidot mutatott ki a vizsgálat, hanem a hormon antagonisták és modulátorok közé, azaz az S4-es csoportba tartozó aromatáz inhibitort, amely az anabolikus szteroidokkal együtt használatos, azok mellékhatásának kivédésére hivatott, egyben növeli az izomerőt - mondta Tiszeker. - Általában szteroidkúra mellé szokták szedni, ezt a szert recept nélkül nem lehet kapni, az alapellátásban a háziorvos sem ír fel ilyet." A MACS vezetője még hozzátette: "A tiltólistán az S4-es csoportban tartozó szerekhez tartozó büntetési tétel két év."

"Nem találok szavakat. Végtelenül csalódott vagyok. Egyszerűen nem értem - idézte a birkózó szövetség pénteki közleménye a B próba eredményéről értesült Kiss Balázst. - Szörnyű érzés, hogy bárki azt hiheti, csaló vagyok. Az első, kósza hírek arról szóltak, hogy szteroid-származékot találtak a vizeletemben. Kiderült, hogy nem igaz, így aztán már biztos voltam abban is, hogy a B teszt elsöpri ezt a rémálmot. Elképedve állok a tény előtt. Ismét kijelentem: tudatosan, szándékosan soha nem használtam semmiféle teljesítményfokozó szert. 1998-tól, 16 éves koromtól kezdve, lépésről lépésre haladtam előre, ifjúságiként nyertem világ- és Európa-bajnokságot, lettem junior Eb-aranyérmes, felnőttként Eb-bronzérmes, majd világbajnok, átestem több tucat doppingteszten. Peking évében, pedig az olimpiára, sajnos, nem jutottam el, nyolcszor ellenőriztek. Tisztán nyertem meg a világbajnokságot. A WADA illetékesei azt követően arról tájékoztattak, hogy szúrópróbaszerűen bármikor ellenőrizhetnek. Amikor március 19-én felkerestek, nem ijedtem meg, nem akartam kitérni, elszökni előlük. Rendelkezésre álltam."

A jövőt illetően Kiss így nyilatkozott: "Először is meg kell emésztenem a szörnyű hírt. Végiggondolok mindent, ami a világbajnoki győzelmem óta történt velem. Sorra veszem azokat a táplálék-kiegészítőket, amelyeket szedtem. Ártalmatlan szerek, kaphatók a kereskedelmi forgalomban, bárki hozzájuthat. Segítséget kérek jogászoktól, orvosoktól. Muszáj megfejtenem a rejtélyt!"

A hazai szövetség közlése szerint a B próba elvégzését - Kiss írásos nyilatkozata nyomán - a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) szervezte meg, és szintén a FILA dolga a fegyelmi eljárás lefolytatása. A birkózó abban bízik, hogy bár a büntetési tétel alapesetben két év, az az általa feltárt tényanyag hatására jelentősen csökken.

A BVSC versenyzője a tavaly szeptemberi világbajnokságon szerezte meg a sportág 25. magyar aranyérmét, 2007-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmet nyert.