A legnagyobb úszó-Eb lesz a budapesti

2010.05.22. 09:45

A várhatóan csaknem kétezer résztvevővel csúcstartó lesz az úszó Európa-bajnokságok történetében az augusztusi, magyarországi esemény: a LEN, az európai szövetség igazgatója, Szakadáti László már most jelezte, minden idők legnagyobb kontinensviadalára van kilátás, amelyen minden eddiginél több ország minden eddiginél több versenyzővel képviselteti magát.

A rendező hazai szövetség, a MÚSZ szombati összefoglalója szerint a LEN vezérkarának, az adminisztráció vezetői mellett immár valamennyi sportág szakbizottsága fejének margitszigeti vizitje után a vendégek elismerően nyilatkoztak a tapasztaltakról.

Az egyeztetések során nem akadt orvosolhatatlan probléma: minthogy - ellentétben a négy évvel ezelőtti margitszigeti helyzettel, amikor ilyenkor még a többség azon izgult, egyáltalán kész lesz-e az uszoda az Eb-rajtra - a budapesti helyszínt már mindenki ismeri, és itt nem lesz nagyobb változás, a 2006-os recept szerint halad majd a rendezés.

Ugyanakkor a Gyárfás Tamás és Ruza József vezette szervezőbizottság tagjai rendre hangsúlyozzák: semmi sem mehet "rutinból", mindenki úgy teszi a dolgát, mintha a mostani lenne az első budapesti Eb.

A LEN képviselői is azon dolgoznak, hogy minden tökéletes legyen: mindenesetre Ray Kendall, az úszóbizottság titkára, Geiorgia Fyrigou Consolo, a műugróbizottság elnök asszonya és Jennifer Gray, a szinkronúszó-bizottság alelnöke egyformán elégedett volt az előkészületekkel.

A csütörtöki helyszínbejáráson pontosítottak sok részletet, így például azt, hová kerüljön a parti eredményjelző, valamint az időmérést végző Omega-központ, továbbá kijelölték a versenyiroda, a csapatvezetői értekezletek, s a helyi sajtóközpont helyét is a Marina hotelben. Az Európa-bajnokság augusztus 4-én kezdődik a Margitszigeten a szinkronúszó-, illetve a Balatonon a hosszútávúszó-viadalokkal, augusztus 9-től pedig az úszók és a műugrók versengenek 15-éig.

Az úszóknál immáron él a "négyindulós" szabály, azaz minden számban négyen állhatnak rajthoz egy nemzetből (igaz, csak a legjobb kettő folytathatja a középdöntőkben, döntőkben). Miután a nagypályás Eb-ken is debütál a 10-pályás lebonyolítás, ez azt is jelenti, hogy nő az esély a jobb szereplésre, hiszen a középdöntőkbe az eddigi 16 helyett 20, míg a döntőkbe az eddigi 8 helyett 10 versenyző kvalifikálhatja magát. Az előnevezések szerint csaknem kétezren érkeznek a magyar fővárosba: eddig 1824 versenyző, illetve kísérő részvételét regisztrálták a LEN-nél és a szervezőknél.

Kihívást a balatonfüredi helyszín jelent, hiszen az előző alkalommal Almádi volt a házigazda: a balatoni biztosításért és lebonyolításért felelős gárda mindazonáltal ugyanaz, azaz pontosan tudják, kint a pályán mire van szükség, a parton pedig a város képviselői tesznek meg mindent a zökkenőmentes lebonyolításért - ami nem csoda, hiszen Bóka István polgármester és az önkormányzat hosszabb távra tervez, Európa-kupa és Világkupa-viadalok szervezését tűzték ki célul - olvasható a MÚSZ heti összefoglalójában.