Magyar sikerek a Szeged-Campbridge regattán

2010.05.22. 14:08

A városi és az egyetemi csapat is jelentős fölénnyel győzött szombaton a Szeged-Cambridge regattán, amelyet első ízben rendeztek meg a Tiszán.

Az első futamban a Szeged városi csapat – amelyet az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület versenyzői alkottak - szinte az egész, a Boszorkánysziget és Móra Ferenc Múzeum közötti 1800 méteres versenytávon vezetve győzött a cambridge-i hajó előtt. Az egyetemek küzdelmében a briteknek a rajt jobban sikerült, de a Szegedi Tudományegyetem hajója a táv felénél beérte őket, s a célba már több mint egy hajóhosszal előbb érkezett.

A hagyományteremtő szándékkal rendezett versenyen - bár mindkét szegedi egység jelentős előnnyel végzett a brit hajók előtt - a magyar versenyzőket felkészítő Dani Zsolt szerint is nagyon kemény küzdelem volt.

Az áradó Tisza sodrása rendkívül erős és szeszélyes, amely igencsak meg tudja viccelni a 17-18 méter hosszú, és a legénységgel együtt egy tonnánál is nehezebb nyolcasokat irányító versenyzőket. Egyhajónyi előnyből pillanatok alatt lehet egyhajónyi hátrány, s fordítva – mondta az edző a regatta után.

Szeged 1987 óta Cambridge két testvérvárosának egyike, a két település között korábban főként kulturális, valamint oktatási együttműködés alakult ki. Néhány éve vetődött fel, hogy akár a sport terén is erősíteni lehetne a kapcsolatokat.

Az evezés Cambridge legnépszerűbb sportja, amelyben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érnek el. Cambridge és Oxford 1829 óta rendezi meg a világszerte ismert evezős futamokat. Az evezőssportnak a Tisza-parti városban is komoly hagyományai vannak, a Szegedi Csónakázó Egyletet 1870-ben alapították, s Haller Ákos személyében – aki a regattán is bizonyított – a város világbajnokkal is büszkélkedhet.

Az első Szeged-Cambridge regattát 2006-ban, az Egyetemi Evezős Egylet alapításának nyolcvanadik évfordulóján szerették volna megrendezni, ám akkor a Tisza rendkívüli áradása közbeszólt. A folyó most is csaknem keresztülhúzta a szervezők számítását, ám végül a Tisza szombat délelőttre még nem öntötte el a szegedi rakpartot, s a hatalmas uszadékszigetek is csak fél órával a befutó után jelentek meg a folyó belvárosi szakaszán.